Звукът в театъра – Сашо Младенов


Практическо Ръководство за начално обучение и работа на театралния звукооператор

Стремглавото развитие на електрониката и нейното удивително поевтиняване (благодарим ви, мили братя китайци – нищо, че сте пожълти от нас!) доведоха до сериозно повишаване на изискванията на художественотворческите екипи, работещи в областта на театъра, към звуковата среда и като сложност, и като качество на възпроизвеждане.
Така нареченият „театрален звук" – надявам се иронията да се ула¬вя достатъчно ясно! – си отива. И, слава Богу! Все по-често хората, правещи театър, се убеждават в една отдавна известна и неоспорима истина:
Най-лесно и най-бързо се стига до съзнанието на човек посредством най-еволюиралия му сетивен орган, ухото.
Когато пък се ползват и двете уши, се получава стерео ефект, нали?! Е, дано в някои наши театри осъзнаят най-после колко е съществена тази разлика. Че я карат под най-различни предлози на „едно ухо" от десетилетия…
От друга страна, ползвайки по-ефективно и с повечко въображение тази човешка особеност, може да се избегне голяма част от излишните разходи, налагащи се от само себе си вследствие видимата с невъоръжено око напоследък тенденция в театъра да се ползват различни варианти на изразни средства, характерни по-скоро за телевизията и киното – състезание, загубено предварително, ако някой се интересува от мнението ми по въпроса.
Масовото разпространение на home Theatre системите повиши (по метода на свикване с хубавото, разбира се!) в чувствителна степен изискванията и на публиката по отношение качеството на звука. А в крайна сметка театърът се прави за нея, макар че има доста мастити театрали, несъгласни с тази теза. Но това е друга тема.
Така че, уважаеми настоящи и бъдещи колеги, имам новина – за едни добра, за други… е, каквато е. А именно:
бремето на „ случайните " хора в служба „ Звук " на театъра отминава.
Даже вече е отминало, ама все още доста хора не могат да видят бялото коремче на мъртвата рибка от изпаренията над блатото…

Автор Сашо Младенов
Издателство Дамян Яков
ISBN 9789545274464
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 182