Златоград – пътеводител – Божидар Димитров


Богато илюстриран културно-исторически справочник, представящ едно от най-красивите места на нашата родина. Тук ще намерите важна информация за историята и забележителностите на региона, както и седем примерни туристически маршрута.
"Златоград е разположен в долината на река Върбица в самия край на Източните Родопи на около 400 м. надморска височина. Границата с република Гърция минава само на няколко километра южно от града по последния родопски рид, след който започва беломорската равнина, а след петдесетина километра идва и Бялото (Егейско) море. На север, запад и изток са безбрежните родопски планински вериги.
Икономически градът винаги е бил свързан с морския бряг, от който бе отделен с неестествено прокараната граница с Гърция през 1920 г. Граница, превърнала се в берлинска стена по време на Студената война (1945-1989 г.) и прекъснала вековни контакти между населението от двете й страни. Граница, която за щастие отпадна на 1 януари 2007 г., когато България стана член на Европейския съюз и пред Златоград се отвориха нови хоризонти.
Градът и неговите 8 000 жители и днес е едно малко цвете на България. Град с богата история, оставила забележителни паметници от различни времена и епохи и девствена природа, превърнат от трудолюбивите му жители в чудесно място за работа, живот и туризъм. За неговата история и паметници ще е следващия очерк, който надяваме се, ще улесни посетителите му…"

Божидар Димитров (из предговора към книгата)
Автор Божидар Димитров
Издателство Славена
ISBN 9789545797934
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 48