ЗИЛОТ. Животът и времената на Иисус от Назарет – Реза Аслан

ЗИЛОТ. Животът и времената на Иисус от Назарет

NEW YORK TIMES BESTSELLER
„Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята:
не мир дойдох да донеса, а меч.”
Матей 10:34

Реза Аслан (р. 1972) е ирано-американски писател и изследовател на религиите. Следва изкуства на религиите, теология, изящни изкуства, доктор е по философия и социология, като съсредоточава изследванията си върху история на религията. От 2000 г. е професор по ислямски изследвания и история на исляма в няколко университета – University of California, University of Iowa и Drew University Center on Religion, Culture and Conflict. „Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет“ е втората книга на Реза Аслан. Тя предизвика широка обществена полемика в САЩ и е обявена за една от най-добрите книги на годината от редица авторитетни издания като Publisher’s Weekly, Booklist, The New Yorker, Kirkus и др.

Задълбочено изследвана, четивна биография на Иисус от Назарет. Иисус от Назарет не е същото като Иисус Христос. Евангелията не са исторически документи… Защо християнството се разпространява и процъфтява? Тази книга ще ви даде отговорите.
Тази книга е опит да се възстанови историческият Иисус, Иисус преди християнството.
Цяло чудо е, че изобщо знаем нещо за човека, наричан Иисус от Назарет. Първото писмено свидетелство е от посланията на апостол Павел. В тях се споменават три събития: Тайната вечеря, разпъването на кръста и възкресението. Тези сведения са добър източник, ако ни интересува само периода на ранното формиране на християнството, но не ни помагат за разкриването на историческия Иисус. Дългият процес на трансформирането му от евреин-националист и революционер в мирен духовен водач трае цели три века – когато римският император Флавий Теодосий прави движението на странстващия еврейски проповедник официална религия на държавата – православното християнство. Тази книга е опит да се възстанови историческият Иисус, Иисус преди християнството. За някои подобно начинание е загуба на време, защото смятат, че той е безвъзвратно изгубен и няма как да бъде възстановен. Реалният Иисус вече не е от значение. Прието е, че би трябвало да се съсредоточим върху достъпния за нас Иисус Христос. Ако подложим твърденията на евангелията на прецизен исторически анализ, може да пречистим писанията от литературната и теологичната им украса и да изковем много по-точен образ на историческия Иисус.

Автор: Реза Аслан Брой страници: 360
Категория: Автобиографии и биографии; Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.380 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542814900
Дата на издаване: 16.04.2014 ISBN: 9789542814900