Животописи – Тодор Коруев

Тодор Коруев, събра и издаде в публицистичен сборник своите статии, публикувани на страниците на в."Дума" от 2009 до 2012 г. В него са включени излизащите всяка сряда във вестника колонки на журналиста-публицист.

Вече имаме известна представа за широкия диапазон от теми и проблеми, личности и събития, исторически ремарки и злоби на деня, любопитни препратки, които са част от творческото амплоа на автора. От събраните на едно място Животописи на Тодор Коруев придобиваме още по-пълно впечатление за неговата публицистична дарба и енциклопедично умение да "колекционира" интересни факти и събития, да ги степенува по-важност. И най-важното – да ги чете и препрочита от позицията на лявата идея със своята тревожна и неукротима гражданска съвест и безпогрешно родолюбиво чувство. Необикновено богата е тематичната палитра на сборника, като се започне от дилемите на националната ни идентичност, отродяването и домогванията на политическия неоислямизъм с марката на ДПС; мине се през изгубените (и погубвани) ценности и духовни начала на българщината; символи, традиции, страхове и съмнения за бъдещето на България. И се стигне до злободневните политически агонии, свързани с авторитарното управление на ГЕРБ, с арогантността и посредствеността на управляващата върхушка.

Четем и препрочитаме есетата "Българското", "Софронието", "Пожарникарят", "Кафкианство", "Петко льо", "Гайдата", "Хорото", "Таралеж", "Танатология", "Гурбетчийство", "Потурчване"… Струва си да се връщаме отново и отново към тези бисери на журнализма и публицистичното слово.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:450
  • Общи:От български автор
  • ISBN:9789540908595
  • Жанрове:Есета, Публицистика
  • Тегло:1 kg