Жития на безделници и пропаднали мистици – Николай Грозни

Жития на безделници и пропаднали мистици

Николай Грозни е роден на 28 март 1973 г. в София. Музикалното си образование получава в училище „Любомир Пипков“ и колежа „Бъркли“ в Бостън, а литературното – в престижния американски университет „Браун“. Прекарва четири години като монах в Дарамсала – седалището на Далай Лама в Индия, – където изучава будизъм и тибетски език. Завръща се в България, където с рожденото си име Николай Гроздински публикува сборник разкази „Жития на безделници и пропаднали мистици“ и два романа „Някой омагьоса битието“ и „Да подремнеш в скута на голямата еднаквост“.

През 2008 г. в САЩ публикува „Краката на костенурката” (изд. „Ривърхед“) – мемоари за живота си в Индия, а през есента на 2011 г. в САЩ излиза и романът му „Вундеркинд“ (изд. „Фрий Прес“ към „Саймън енд Шустър“, който е преведен и в Европа. Произведения на Николай Грозни са печатани в „Ню Йорк Таймс“, „Гардиан“ и „Сиатъл Ривю“.
Съпругата му – Даниел Трусони – е известна американска писателка, публикувала два романа в САЩ, преведени в Европа и България.
Виртуозен пианист, будистки монах, писател или безделник и пропаднал мистик е Николай Грозни? Български или американски поданик, живял в България, в Индия, в САЩ, а в момента – във Франция? А може би всичко това и още нещо…

Светът е съвършен такъв, какъвто е – помисли си Слепецът, – само че някои нямат очи да го видят.

Автор: Николай Грозни Брой страници: 232
Категория: Автобиографии и биографии; Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.340 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543219520
Дата на издаване: 21.12.2011 ISBN: 9789543219520