Жертви на любовта. Монодрами – Факел Експрес Елена Алексиева

Издателство „Факел Експрес“ представя сборник с три монодрами на писателката Елена Алексиева

Глас“ е посветена на певицата Виктория Глас, чийто живот минава под сянката на великата Мария Калас като нейна дубльорка.

Режисьорът Стоян Алексиев споделя за пиесата: „За някои голямото изкуство е съдба, за други – проклятие. Но провалът дебне неумолимо и едните, и другите. Надарена с божествен глас, зашеметяваща, ранима и опасна, Виктория Глас приема да играе сянката на великата Мария Калас в продължение на години. Една трудна игра, която не е за всекиго. Особено сега, когато Калас е вече мъртва. Каква ще е новата роля на Виктория? Самоиронична, гротескна или трагична? Да изиграеш самия себе си понякога е по-страшно от това да играеш някой друг. А часът на последния концерт безмилостно приближава.“

Постановката на „Глас“ в ДТ „Николай Масалитинов“ в Пловдив печели Годишна награда на Обществото на независимите театрални критици (2014)

Мадам Мишима“ е носител на „Икар“ за 2015 г. в категорията Нова българска драма. Монодрамата разказва за на скандалния японски писател Юкио Мишима, автор на романовата тетралогия „Пролетен сняг“, „Побегнали коне“, „Храмът на зората“ и „Разпадането на ангела“, който завършва живота си с ритуално самоубийство.

Дълбоко в основата на „Жертви на любовта“ лежи историята на серийния убиец Андрей Чикатило, предадена през различна призма. Един „следствен експеримент“, който изследва все по-дъблокото потъване навътре в манията и психиката на чудовището. Последната пиеса в сборника очаква своя театрален рожден ден.

♦ ♦ ♦

Елена Алексиева е родена на 12 април 1975г. в София. Средното си образование завършва в Първа английска гимназия, а висшето в УНСС. Има докторска степен по литература. Има две издадени стихосбирки „Бримка на сърцето“ (1994) и „Лице на ангел-екзекутор“ (1996). Автор е на сборниците с разкази „Читателска група 31“ (2005), „Кой?“ (2006), „Синдикатът на домашните любимци“ (2010) и романите „Рицарят, дяволът, смъртта“ (2007), „Тя е тук“ (2009), „Нобелистът“ (2012). През 2014 г. излиза първият ѝ сборник с пиеси, „Ангелски огън“.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:182
  • Общи:От български автор
  • Година:2015
  • Вид:Пиеси
  • Баркод:9789549772951
  • ISBN:9789549772951
  • Жанрове:Съвременни, Театър
  • Тегло:1 kg