Жената в бяло – Уилки Колинс

Жената в бяло

През 2003г. "Жената в бяло" е класиран от "Обзървър" на 23-то място в Листата на "100-те най-велики романи на всички времена" и на 77-мо място в анкетата на БиБиСи "Голямото четене".
Не всички призраци носят черно..

При публикуването ѝ през 1860 г. „Жената в бяло“ незабавно пожънва небивал успех: на нейно име назовават шапки и тоалети, валсове и кадрили, парфюми и кораби. И в това няма нищо чудно – по същество, макар и смятано за произведение на английската класика, това е и един от първите криминални романи в историята на този жанр (Конан Дойл е роден година преди излизането на „Жената в бяло“ и до появата на Шерлок Холмс има още много време). Криминалната фабула, която държи читателя в напрежение от първата до последната страница, с нищо не накърнява художествените достойнства на книгата, излязла изпод перото на един от най-добрите приятели и сътрудници на Дикенс. Уилки Колинс владее до съвършенство изразните средства на английския език и с право съперничи на своя именит приятел в майсторското извайване на литературни образи, които паради своята живост и почти осезаемо присъствие са станали нарицателни.

Готическият сюжет е за двойка полусестри, чийто живот е заключен в голяма тайна, пазена от душевноболна жена, облечена в бяло. Убийство, любов, брак и алчност ги разделят от щастието, за което единствената надежда е в разкритието, което "жената в бяло" може или не трябва да разкаже.
Младият художник Уолтър Хартрайт е нает от господин Феърлай да обучава двете му племеннички – Мариан и Лора в имението Лимъридж. След мистериозна среща с призрачна жена, художникът е поразен от приликата й с Лора и разкава на сестрите за това. Скоро всички са въвлечени в лабиринт със загадки, престъпления и опасни връзки от миналото в зловещ цикъл, който трябва да изкупи един стар грях…

Автор: Уилки Колинс Брой страници: 504
Категория: Художествена литература; Криминални романи и трилъри; Класика; Луксозни издания; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.800 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9786190100157
Дата на издаване: 10.04.2017 ISBN: 9786190100157