Завръщането на Басат – Висенс Виляторо

Завръщането на Басат

За премиерата на „Завръщането на Басат”, в България пристигат автора на книгата – видния каталонски интелектуалец, журналист и писател Висенс Виляторо, и човека, ръководил най-големите рекламни и PR кампании в Испания и Латинска Америка – Луис Басат!

„Да разбереш и обясниш историята на едно странстващо семейство, е да разбереш и обясниш историята на всички странстващи семейства”. Така авторът на книгата обобщава мотивите си да се впусне в едно забележително географско, историческо, литературно пътешествие в миналото. Според него сефарадският евреин носи във въображението си тъга по една древна и изгубена родина, разстлана по краищата на Средиземноморието, където след дълго отсъствие и много носталгия се завръща. Но не историята сама по себе си е важна, а паметта, митичната памет. Историята на Басат е изживявана като история на завръщането в Сефарад: това е основополагащият мит на семейството – разказ, върху който то гради своята идентичност за настоящето и бъдещето. Авторът умело съчетава факти и свидетелства от реалния живот с разсъждения за културното наследство на европейския континент, неразривно свързано с диаспората на евреите, със злощастията и благополучията на техните съдби..

Висенс Виляторо (р.1957 г.) е изтъкнат каталонски писател и журналист, директор на Центъра за Съвременна Култура на Барселона и на Фондация „Рамон Люл“ – за разпространение и утвърждаване на каталонския език и култура. Личност ерудирана и дейна, той е автор на редица романи, сред които „Сиво евангелие”, „Памет на предателя”, „Хотел Европа”, „Отиващият си”, на стихосбирки, мемоари, детска литература и текстове на песни, съавтор е на филмови сценарии. Негови творби са превеждани на испански, немски, френски, италиански, а сега и на български. Носител е на престижни награди за каталонска литература, като „Сан Джорди“, „Сан Джоан“, „Град Барселона“, „Документа“ и други.

Автор: Висенс Виляторо Брой страници: 528
Категория: Автобиографии и биографии; История и археология; Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.520 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191509775
Дата на издаване: 27.02.2017 ISBN: 9786191509775