Завръщане във Вавилон – Франсис Скот Фицджералд

Завръщане във Вавилон

В тази книга са събрани нови разкази на Ф. Скот Фицджералд, летописецът на изгубеното поколение, което е трябвало да открие, че "всички богове са мъртви". Това са истории за епохата на джаза, онова магическо време между Първата световна война и Голямата депресия, в което всичко изглежда постижимо и всичко е допустимо – време на красиви жени и красиви илюзии, на свободните рокли и свободните нрави, на големите надежди и големите разочарования.

Сборникът представя Фицджералд в цялото многообразие на неговите теми. Наред с емблематичните разкази "Завръщане във Вавилон" и "Богатото момче", тук са включени няколко забавни комедии на нравите ("Смразяване на отношенията" и "Детското парти"); смешни истории за неудачите на холивудския безделник Пат Хоби; носталгични импресии за преходността в живота ни ("Три часа до следващия полет"); и сурови обобщения за злото в човешката природа ("Сред океанските вълни"). Но всички разкази са обагрени от неповторимата поетика на този американски класик.

"Фицджералд притежава едно от най-редките качества в литературата – очарование, както би се изразил Кийтс. Тук не става дума за красиво писане или чист стил, а за една укротена магия, обуздана и изящна – онова нещо, до което се докосвате, когато слушате добрите струнни квартети."
Реймънд Чандлър

"Талантът на Фицджералд е естествен като прашеца на пеперудата, изписващ шарките на нейните криле."
Ърнест Хемингуей

Автор: Франсис Скот Фицджералд Език: Български
Категория: Художествена литература; Световна литература Тегло: 0.279 кг.
Баркод: 9789546410221
Издател: Пергамент Прес ISBN: 9789546410221
Брой страници: 256