Завесата – Милан Кундера

Завесата

"Завесата", едно завладяващо есе за изкуството на романа, подписано от неподражаемия Милан Кундера.

„Завесата“ се състои от седем части: Съзнание за приемственост Die weltliteratur Да стигнеш до душата на нещата Що е романист Естетика и съществуване Разкъсаната завеса Романът, паметта, забравата.

Как така изпитваме естетическа наслада, докато слушаме соната на Бетовен, но не и като слушаме друга в същия стил и със същия чар, подписана от наш съвременник? Този текст ни напомня, че от произведенията на изкуството няма да остане много, ако ги откъснем от историята на тяхното изкуство. За Кундера „завесата“ представлява онази готова представа за света, която всеки от нас носи – един предварително изтълкуван свят. Задачата на романиста е да скъса тази завеса и да покаже на читателя какво се крие зад нея. Защото историята на изкуството е тленна, уверява ни авторът, докато бръщолевенето на изкуството е вечно.

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Даровит новелист с ефектен модернистичен стил, той постига международна популярност с произведения като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност“ и „Непосилната лекота на битието“ (екранизиран през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман).

Творчеството на Кундера е израз на съпротива срещу традиционните методи за съблазняване на читателя, а всяко негово произведение е свързано с другите по силата на една завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания.

Автор: Милан Кундера Брой страници: 184
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.200 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191504633
Дата на издаване: 10.11.2014 ISBN: 9786191504633