Заплахата Дан Браун – Димитър Недков

4.4
(7)


Димитър Недков е посветен в тайните на масонството Свободен зидар. Участник във възстановяването на масонските ложи в България след демократичните промени през 1989 г. Заемал длъжността Велик оратор на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България. Съучредител на Върховния съвет на тридесет и трета и последна степен на Стария и Приет Шотландски ритуал на масонст-вото в България. Изследовател на историята на световното масонство и развитието на братството на Свободните зидари по българските земи. Лектор на международни конференции по темите за тайните общества и ролята на масонството за възхода на цивилизациите. Автор на книгите „Масоните се върнаха в България“ (1998); „Третото хилядолетие на масонството“ (2000); „Поученията на масонството“ (2005) и „Светът на масонството“ (2008). Член на Международната академия на илюминатите в Рим.

„Колкото и странно да звучи, този роман се основава на реални факти и събития. Някои популярни, други – известни само на малцина. Историята е в пряка зависимост от достъпа до познанието на пишещите и четящите.
Същността на масонството е смес на митични, библейски и исторически трактовки съобразно гледната точка на времето. Историята на Свободното зидарство има своя символичен и фактологически ракурс. Изгубената тайна на масонството се отнася до произхода му, който е известен на малцина. Те пазят тази тайна, обвита в мистерии.
Знаейки, че Бог ще накаже хората заради греховете им с потоп и огън, няколко души взели мерки да запазят знанието за оцелелите. Създателите на геометрията Йавал, на музиката Иувал, на металургията и ковачеството Тувалкаин и на тъкачеството Ноема – затварят в два стълба формулите на своите познания. Тези две колони открива след потопа Хермес. Той става първият разпространител на изгубеното познание. Или архитектът на първата масонска ложа на земята.
Световната масонска общност не е еднородна маса, управлявана от невидим център. Днес има над 75 вида масонски системи, 50 практикувани ритуала, около 30 регистрирани масонски Ордена. 36 са комасонските сдружения, допускащи участието на жени в Братството. Известни са най-малко 6 академии на посветените. Придобиват се над 1400 различни вида масонски степени, претендиращи за пазители на неразкрити тайни.
Автор Димитър Недков
Издателство Стандарт ДД
ISBN 51141
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 160

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 7

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.