Задочни репортажи за България. Том 1 – Георги Марков

0
(0)

От 1975 г. до 1978 г. Георги Марков работи над своите задочни репортажи – очерци и анализи за живота в социалистическа България. Те се излъчват всяка седмица по Радио Свободна Европа. В България публикуването на репортажите става възможно едва през 1990 г. Награден е посмъртно (2000 г.) с орден "Стара планина" – първа степен "за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия режим".

В процеса на тези репортажи аз се старах с най-голямо усилие да дам точна и обeктивна картина на живота, чийто свидетел бях. Съзнавах моето огромно предимство пред писателите, които живеят в България – това, че никой не ме направляваше или пък ограничаваше при писането на репортажите – опитах да кажа онова, което много от тях биха искали да кажат. Все пак аз бях активен участник в този живот и това би могло да бъде обяснение, ако някъде моята емоционалност е засенчила обективността.

Георги Марков

♦ ♦ ♦

Георги Иванов Марков е роден на 1 март 1929 в София. Работи като писател и сценарист, но след 1969 г. напуска България. След като емигрира на Запад, той започва работа като радиоводещ в английските радиостанции „Би Би Си“, американската „Свободна Европа“ и германската „Дойче веле“. Критиките по адрес на комунистическия режим в Народна република България му навличат гнева на българското политическо и държавно ръководство. Смята се, че това е причината довела до смъртта му. На 7 септември 1978 г. е прострелян на улица в Лондон със сачма, пълна с рицин, най-вероятно от агент на българската Държавна сигурност. Умира няколко дни след това на 11 септември. Случаят става известен като "българският чадър".

  • Корица:Мека
  • Брой страници:512
  • Общи:От български автор
  • Баркод:9789542803249
  • ISBN:9789542803249
  • Каталожен номер:2463
  • Жанрове:История, Мемоари и дневници, Политически, Публицистика
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.