Забравеният пергамент – Филип Ванденберг

Забравеният пергамент

1400 лето господне. В големите катедрали на Европа по необясним начин се сгромолясват колони, напукват се стълбища, каменни блокове се откъртват от сводовете. Населението е в паника, а архитектите – пред голяма загадка. Това дали е Божие наказание или работа на дявола? Базираната на действителен случай история, автентичните обстановка и обичаи ни връщат пет столетия назад, за да разберем, че и тогава са бушували познатите ни днес страсти, коварни интриги, подкупност, предателство и разврат, нищо че се описва строежът на величествени катедрали – чудо на архитектурата не само за онова време – а монашеството и църковният клир с трима едновременно действащи папи заемат важно място в повествованието. В тези смутни времена красивата дъщеря на библиотекар – Афра – спасява случайно живота на чудатия архитект Улрих фон Ензинген. Те се влюбват, но жената на Улрих ненадейно умира и Афра е обявена във вещерство. В този момент на отчаяние тя си спомня за тайното ковчеже, поверено от баща й със загадъчните думи, че то може да й донесе огромно богатство, но ще погуби Европа… Един празен пергамент в дъното на ковчежето стъписва отначало двамата влюбени, но с помощта на алхимик се проявява скритият латински текст, който се отнася до Constitutum Constantini. Но какво е това всъщност? Постепенно двамата разбират, че държат в ръцете си документ, който е жизненоважен за Ватикана. Скоро палачите на папата от „Ложата на отстъпниците” са по петите им, за да ги накарат да мълчат за вечни времена… Ще съумее ли наследницата на въпросното съкровище (защото тайната, която пергаментът съдържа, струва повече от товар злато) да мине през лабиринта от изпитания, клопки и заплахи и не само да опази документа, но в крайна сметка да намери подходящия човек, комуто да го предаде? Струва си да проследим интригите – все пак става дума за препис от грамота на император Константин, връчена на папа Силвестър. Какво пише в нея ли?… Нещо, което засяга цялото човечество.

Филип Ванденберг израства в следвоенна Германия в сиропиталище. Завършва с отличен успех гимназията, което му дава шанса да следва История на изкуството и Немска филология в Мюнхенския университет. Стажува 2 години в „Passauer Neue Presse”, след което е повишен в главен редактор. Интересът му към писането започва със разследването на загадъчната смърт на 30 археолози в Египет. Първата му книга „Проклятието на фараоните‟ е базирана на този случай. Тя става веднага световен бестселър, дори създават комикси по нея. Следват още няколко романа с челни места в листите, а Ванденберг остава верен на културноисторическата тематика. Списание „Щерн” обявяват Филип Ванденберг за „немския Дан Браун”.
Романите на Ванденберг, преведени на над 30 езика, сред които и румънски и турски, са достигнали 20 милиона продажби. През ноември очакваме премиерата на автора и на български език с романа „Забравеният пергамент”. Издава ИК „ЕМАС”.

Автор: Филип Ванденберг Брой страници: 480
Категория: Художествена литература; Криминални романи и трилъри Език: Български
Тегло: 0.350 кг.
Издател: Емас Баркод: 9789543571819
Дата на издаване: 2011 г. ISBN: 9789543571819