Забавните приключения на Зайчето Питър – Биатрикс Потър

Забавните приключения на Зайчето Питър

Любимото на малки и големи Зайче Питър е основният герои на четирите цветно-илюстровани истории в „Забавните приключения на Зайчето Питър”.

Книгата съдържа: Приказка за Зайчето Питър, Приказка за Бебо Бенджамин, Приказка за Зайчета Каламбичета, Приказка за Лис-Лисан (която всъщност излиза за пръв път на български език).
Биатрикс Потър започва плахо писателската си дейност. През 1893 г. тя подарява на 5-годишния син на своя приятелка една от написаните си истории. Окуражена от майката на момчето, през 1901 г. Биатрикс Потър сама финансира издаването на първите 250 бройки на „Зайчето Питър“. Тиражът на книжките се изчерпва веднага, което налага да се произведат още 200 екземпляра. Този успех спечелва доверието на издателя Норман Уорн, който сключва договор с Биатрикс Потър и в края на 1902 г. „Зайчето Питър“ е издадена в 28-хиляден тираж – един рекорден за това време тираж. Биатрикс Потър издава двадесет и три книжки от поредицата за Зайчето Питър, които и до днес продължават да бъдат превеждани на различни езици.

Идеята за създаването на историята за Зайчето Питър може да се търси в детството на Биатрикс Потър. Като малка, тя била затворено момиче, чиито единствени приятели били различни домашни любимци — жаби, прилепи, порове, гущери. Двете зайчета, които непрекъснато правили компания на детето, носели имената Бенджамин и Питър. Прекарвайки времето си сред животните, Биатрикс имала възможност да наблюдава и изучава навиците им. Така започнала да пренася игрите си на скици, в които главни герои били дребните палавници. От „домашен” любимец зайчето Питър, се превръща в първия литературен герой на Биатрикс Потър, който й донася световна слава.

Автор: Биатрикс Потър Брой страници: 96
Категория: Детска литература ; Художествена литература; Класика; Луксозни издания; Литература за деца и юноши; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.500 кг.
Издател: Труд Баркод: 9789543984893
Дата на издаване: 26.06.2017 ISBN: 9789543984893