За писането. Мемоари на занаята – Стивън Кинг

0
(0)

За тези, които обичат да четат – тази книга е истинска наслада.

За тези, които обичат да четат Стивън Кинг – тази наслада е препоръчителна.

За тези, които обичат да пишат – тази книга е задължителна.

Захари Карабашлиев

Издателство „Сиела“ представя ново издание на едно от бижутата в короната на краля на ужасите – „За писането. Мемоари на занаята”.

За писането. Мемоари на занаята” е едновременно изненадваща и очаквана книга от Стивън Кинг. Дълго време той обмисля дали да излее на хартия съветите си към прохождащите писатели, а и много от приятелите му го насърчават да го стори. Първите глави са написани още през 1997 г., но авторът не е сигурен дали и как да завърши работата си. Две години по-късно го блъска кола и инцидентът първоначално го обезсърчава до степен, че не знае дали отново би прописал. В крайна сметка Кинг прави книга, която обхваща различни периоди от живота му, анализира по какъв начин житейските обстоятелства са го формирали като писател и дава полезни съвети за всеки, който иска да пише и да публикува.

Забележителното в „За писането” е, че въпреки катастрофата и пристрастеността към алкохола и дрогата, талантът на Стивън Кинг да пише остава непокътнат. Според него писателят трябва да носи винаги своето „сандъче с инструменти” и да не спира да поддържа всеки един от тях с много писане и много четене.

Книгата излиза през 2000 г. и е първата след инцидента. „За писането“ е нещо повече от поредния наръчник, който претендира, че ще ви разкрие мистериите на писателската професия. Това е автобиография на Стивън Кинг, която разказва, ясно и откровено, историята на една от най-знаковите фигури в съвременната литература, но и книга, която показва изграждането на твореца. В нея Кинг не предлага сигурна формула за успех, но споделя подробности за писателските си навици и житейските изпитания. Писателят се е отдава на търсенето на корените на своя талант. Четейки неговите съвети и преживявания, ще разберете как да подходите към занаята, така че да станете както по-добри писатели, така и по-мислещи човешки същества.

„Тази книга ще бъде кратка, защото повечето от книгите за писането са пълни с глупости. Белетристите, включително моя милост, всъщност не са много наясно какво правят. Те не разбират защо нещо се получава добре, а друго – не толкова. Моята идея беше: колкото по-кратка е книгата, толкова по-малко глупости ще има в нея.”

Стивън Кинг

Преводът е дело на Евелина Банева, а новата редакция е на Георги Иванов, превел на български хитовите „Къща от карти” и „Да изиграеш краля” на Майкъл Добс и др.

 • Корица:Твърда
 • Общи:Преводна литература
 • Година:2016
 • Преводач:Евелина Банева
 • Националност:Американска
 • Вид:Мемоари и дневници, Ръководство
 • Баркод:9789542820512
 • ISBN:9789542820512
 • Каталожен номер:Ciela
 • Жанрове:Литературознание
 • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.