Възродителният процес и Държавна сигурност – Книги

На 20.V.1995 г. прочетох в печата, че предишния ден в Джебел се е състоял митинг по повод гладните стачки и протести на българските турци от май 1989 г. На него лидерът на Движението за права и свободи Ахмед Доган оповестил, че без майските събития, когато населението се е изправило срещу държавния тероризъм и геноцид нямало да има десети ноември в България. Ораторите настояли да се накажат виновниците за възродителния процес. Те поискали историците да напишат нова история на България, в която да не се твърди, че страната ни е еднонационална. На митинга присъствал и представител на турското посолство в София.

Това беше поредното предизвикателство към българската общественост. За такива и подобни изказвания, насочени срещу еднонационалния характер на българската държава, в една нормална, демократична страна се предприемат политически и наказателни мерки.

Българският народ затънал в тежка икономическа, политическа и духовна криза, все още няма сили да отговори достойно на тези предизвикателства. Неговите усилия са насочени основно към излизане от тази тежка криза. Но силите, които се противопоставят на това открито протурско и панислямистко настъпление в нашата страна растат. И вярвам, че в скоро време, особено след като излезе от кризата, българският народ ще предприеме мерки за разрешаване на този тежък национален проблем, засягащ неговото съществуване като нация.

За мен това беше поредното предизвикателство и към собствената ми личност като българин, към моите чувства за принадлежност към българския нация. Моят отговор на това предизвикателство е тази книга. С нея искам да защитя възродителния процес от нападките и хулите, на които той е подложен в последните години от антибългарските сили вътре и извън България. Защото тези сили у нас паразитират и съществуват на базата на една невероятна антивъзродителна истерия. Под лозунга за възстановяване на правата на българските мюсюлмани те осъществяват широкомащабен контравъзродителен и по същество отродителен процес, водещ до непредсказуеми последици за бъдещето на българската държава.

С тази книга преследвам и още една цел. Да разкажа обективно за ролята на Държавна сигурност в провеждането на възродителния процес и да снема от нея нападките за насилие и беззаконие, в които тя се обвинява.

За мен книгата не е прибързано и спонтанно мнение, а е израз на дългогодишно обмисляне и логичен завършек на моите разсъждения, бих казал – еволюция в отношението ми към възродителния процес.

Посвещавам я на всички, които милеят за българщината и които са готови да защитават и отстояват българската национална идентичност.

Бончо Асенов

Автор Бончо Асенов
Издателство Труд
ISBN 978-954-398-146-5
Формат Електронна книга