Въведение в Дзогчен – Лонгчен Рабджампа

Въведение в Дзогчен

Да се разбере извечната чистота и съвършенство на цялата реалност като едно неделимо единство на Пустота и проявление, означава да се постигне Дзогчен, Великото Съвършенство. Приемствеността на тази махаянистка система за медитация води началото си от Буда Шакямуни и е пренесена от Индия в Тибет от такива майстори, като Гуру Римпоче, Падма-самбхава и Вималамитра. Тя е била предавана предимно чрез тибетската будистка традиция Нйингма и нейните устни учения са запазени непрекъснати до ден днешен.
Този текст на Лонгчен Рабджампа (1303-1363) е коментар към Четирите теми от Гампопа, авторът на "Скъпоценното украшение на Освобождението". Той включва преглед на деветте колесници към Просветлението, водещи постепенно през сутрата, мантрата и Дзогчен, както и описание на целта. Това е направено предимно чрез разясняване на техниките, използвани при всеки от тези етапи, за премахване на объркването по отношение на постоянната природа на реалността.
Коментарът към този важен текст е даден от Негово Светейшество Ду-джом Римпоче, настоящия ръководител на традицията Нйингма.

Автор: Лонгчен Рабджампа Език: Български
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Тегло: 0.076 кг.
Баркод: 602131
Издател: Шамбала ISBN: 602131
Брой страници: 96