Всичко, което ви интересува за щитовидната жлеза и нейните заболявания – Валери Чалъков

Всичко, което ви интересува за щитовидната жлеза и нейните заболявания

Днес заболяванията на щитовидната жлеза са едни от най-разпространените в света. Това ги поставя редом с такива болести като захарния диабет и болестите на сърдечно-съдовата система. Според някои данни заболяванията на щитовидната жлеза са дори по-разпространени от предполагаемото. Това се обяснява с факта, че те често протичат безсимптомно.
И учените, и пациентите от години се вълнуват от въпроса, каква е причината за тези заболявания – някакво наследствено, генетично предразположение или фактори от околната среда. На този въпрос все още няма еднозначен отговор, но и двата вида фактори, изглежда, имат значение.
Отдавна е известно, че съществува наследствена предразположеност към заболяванията на щитовидната жлеза. От друга страна, безспорна е и ролята на различни външни фактори – стрес, инфекции и др., за развитие на тези заболявания. В това отношение най-голямо значение има дефицитът на йод в околната среда.
Положението със заболяванията на щитовидната жлеза образно може да се опише като заредено оръжие: генетичното предразположение играе ролята на заряда, а факторите от околната среда – на спусъка.

Автор: Валери Чалъков Брой страници: 93
Категория: Медицинска литература Език: Български
Тегло: 0.090 кг.
Издател: АБГ – М Баркод: 601023