Врагове. История на ФБР – Тим Уинър

Врагове. История на ФБР

"Защитата срещу външната опасност е най-мощният мотиватор на националното поведение. Дори и най-пламенната любов към свободата с времето ще отстъпи пред тази повеля. Насилственото унищожаване на живота и собствеността, присъщо на войната, продължаващите усилия и тревога, съпътстващи състоянието на постоянната опасност, ще принудят и най-привързаните към свободата страни и народи да потърсят успокоението и сигурността на институции, които проявяват тенденция към унищожаване на техните граждански и политически права. Накрая, за да се сдобият с по-голяма сигурност, те с готовност ще поемат риска да имат по-малко свобода.
Александър Хамилтън

“Врагове” е история на Федералното бюро за разследване в качеството му на тайна разузнавателна служба. Ние мислим за ФБР като за полиция, която арестува престъпници и поддържа върховенството на закона. Но тайното разузнаване срещу терористи и шпиони е първата и най-важна мисия на Бюрото днес и това се отнася за по-голямата част от последните сто години.

“Врагове” е хроника на вековния постоянен конфликт относно поведението на тайното разузнаване в една отворена демокрация и на решителната схватка между националната сигурност и гражданските свободи – сага на нашата борба да бъдем едновременно и свободни, и в безопасност. Тя е написана въз основа на архивите, без никакви анонимни източници или непроверени цитати. Базирана е на повече от седемдесет хиляди страници декласифицирани съвсем наскоро документи, включително изключителната колекция на разузнавателните досиета на Дж. Едгар Хувър и на повече от двеста устни разказа, записани от агенти, които са били на служба по време на неговия четиридесет и осем годишен мандат като ръководител на ФБР и след това. "

Автор: Тим Уинър Брой страници: 592
Категория: Автобиографии и биографии; Политика Език: Български
Тегло: 0.600 кг.
Издател: Труд Баркод: 9789543983247
Дата на издаване: 30.06.2014 ISBN: 9789543983247