Въпреки всичко: моята политическа биография – Желю Желев

0
(0)


ВЪПРЕКИ ВСИЧКО
Излезе политическата биография на д-р Желю Желев
“Не съм предполагал, че някога ще ми се наложи да разказвам собствената си политическа биография” – така започва политическата си изповед първият демократично избран президент в историята на България. И обяснява, че е предприел тази стъпка по две причини. Първо, за да каже истината за събитията от последните петнайсет-двайсет години, които “се изопачават пред очите ни” – истината за българското дисидентство, за създаването на СДС, за Кръглата маса, за “нежната революция”, мирния преход, първите демократични избори, Великото народно събрание, Конституцията и пр. И второ, за да отхвърли множеството “неистини, полуистини, а най-често откровени лъжи и клевети”, изречени по негов адрес след 1989 г., с което “косвено да защити честта и достойнството на демократичното движение в България”.
Книгата започва с детските и младежките спомени на автора, свързани със смъртта на Сталин, двайсетия конгрес на КПСС, унгарските събития от 1956 г. Следва приемането в университета и в партията, кандидатстването за аспирантура в Института по философия и борбата срещу ленинизма и сталинизма. Читателят ще разбере (или ще си припомни) как са се защитавали неудобни дисертации в ония социалистически времена и защо д-р Желев не одобрява Лениновото определение на материята.
Една глава от книгата е посветена на “Фашизмът”, на битките, репресиите и спекулациите, свързани с този прочут труд, след което започва най-интересното както за читателя, така и за съвременните политици (не всички от които ще се зарадват на написаното за тях) – възникването на организирана демократична опозиция, учредяването на СДС, прословутата среща с Луканов, Кръглата маса, уличният натиск, пожарът в Партийния дом… Авторът дава отговор на въпросите имала ли е Държавна сигурност пръст в създаването на СДС, вярно ли е, че Луканов и БКП са си отгледали опозиция и защо СДС загуби изборите през 1990 г. Доста място е отделено и на войната на СДС срещу президента, на митингите и гладните стачки, и на пораженията, които те са нанесли на демократичните сили в страната.
Автобиография, исторически труд, политическо четиво – книгата “Въпреки всичко” (издадена от ИК “Колибри”) носи това заглавие, защото, казва д-р Желев, всичко е постигнал “с борба, която осмисляше моя живот и живота на моето поколение”.
Автор Желю Желев
Издателство Колибри
ISBN 9545294272
Година на издаване 2005
Корица Твърди корици
Страници 640
Формат 21/14
Език Български

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.