Външното разузнаване на България – Коста АнаниевИстината за борците на тихия фронт, за цената на професията и на предателството.
Коста Ананиев е един от първите в Българското външно разузнаване. Роден е през 1924 г. По време на Втората световна война е ръководител на нелегална бойна група от въоръжената съпротива в България срещу хитлеристка Германия. През януари 1942 г. е арестуван, съден и осъден на смърт с две смъртни присъди, заменени по-късно с 20 години затвор поради непълнолетие.
На 9.09.1944 г. е освободен и в началото на 1945 г. постъпва на работа в Българското външно разузнаване.
Преминал през всички етапи на професионалното развитие, в продължение на близо половин век служба той израства до полковник, началник отдел в ПГУ.
Многократно е изпращан зад граница за изпълнение на отговорни оперативни задачи на разузнаването. За успешна работа е награждаван с различни отличия.
Женен, с две дъщери, внуци и един правнук.
" Книгата на Коста Ананиев е изключително сериозен труд, който вероятно ще бъде поставян винаги в началото на бъдещите изследвания за историята на българското външнополитическо разузнаване. Авторът, като един от първите български разузнавачи, си е поставил за цел да разкрие голяма част от механизмите, методите и личностите, които са участвали и ръководили работата на нашето разузнаване в периода след 1945 година…"
Генерал-лейенант Владимир Тодоров
(из предговора към книгата)
Автор Коста Ананиев
Издателство Колинс – 5
ISBN 9789548264327
Година на издаване 2008
Страници 288