Вълкашините – свещените кучета на предците ни – Райчо Гънчев

Райчо Гънчев е трета генерация потомствен ловен деятел, д-р на науките, изследовател, учен и пътешественик. Пребродил друмищата на предците ни от Усурийската тайга, Сибир, Алтай, Тян Шан, Кавказ, Анадола и Трансилвания до Балканите, той посвещава силите си в изследване на архаичната ловна култура.

Десетките си студии. проекти, статии и доклади допълва с издаването на 12 художествени книги, 4 стихосбирки, както и продуцирането на множество филми и ТВ предавания за дивия свят. Работата и наблюденията му над северните кучета, кръвни родственици на сивия вълк, го осеняват със странно прозрение за тяхното наименование – вълкашини.

Древните българи, чието ежедневие е било война, лов и придружаване на стадата, са подражавали на вълчата кланова организация. Митологичната символика на вълка е вписана дори в кучето, следващо Мадарския конник. Модел на сила, истина и правдивост, по който са живяли и нашите деди. От кога е то, каква е породата, какво е нейното послание? Ловна, стражева, пастирска или изчезнала свещена раса. А може би забравен вълкашин, предназначен за гадателските ритуали на тайнствените колобри?

Автор Райчо Гънчев
Издателство Захарий Стоянов
ISBN 9789540906249
Година на издаване 2011
Корица Меки корици
Страници 168