Вледенен – Рой ЯкобсенМащабен исторически епос за викингите!
Още с раждането му през 993 г. сл. Хр. всички си дават сметка, че Гест не е обикновен. Той е надарен с дарби и умения, които малцина притежават. Когато баща му е убит от един от най-могъщите властници в Исландия, защото е дал подслон на негов враг, на Гест не му остава нищо друго, освен да разцепи с брадвата си главата на убиеца. Кралският наместник обявява награда за главата му, а синът на убития, е решен на всяка цена да си отмъсти.
Това обрича Гест на изгнаничество – да напусне родния дом и страната си, като по стъпките му го следват отмъстителите. По пътя си Гест ще срещне нови врагове, но и нови приятели. Ще се натъкне на смразяващо насилие, но и ще бъде дарен с любов.
"Ти си опасен мъж. Ти си като най-черните ми мисли" – казва за него друг от героите.
Съдбата ще хвърли Гест във вихъра на разтърсващи политически събития, които ще променят историята на няколко държави – Исландия, Норвегия и Англия…
Рой Якобсен (род. 1954 г.) е един от най-уважаваните и влиятелни съвременни норвежки автори. От сензационния си дебют през 1982 г. той неотклонно се развива като рядко оригинален и аналитичен творец с подчертан интерес към невидимите процеси в човешкото общуване.
Повече за него ще намерите например на:
http://www.cappelen.no/main/katalog.aspx?artid=3572&f=9033
Автор Рой Якобсен
Издателство Персей
ISBN 9789549420548
Година на издаване 2008
Страници 448