Владетелите – Калин Терзийски

Владетелите

Владетелите е серия от разкази или по-скоро ексцентрични етюди, които са смес от история, фантазия, мистификация и аналитична психология (в смисъла на К. Г. Юнг). Тези етюди извират от тъмното море на несъзнаваното, което всеки един хомо сапиенс носи заложено в себе си, плод са на свободни асоциации, но са базирани на исторически факти.
Тоест авторът е писал именно това, което най-първо изниква в съзнанието му – първото хрумване след прочитането на историческите факти.
Това е нещо като портрет на Личното историческо знание, а не история на действителността. Историята, каквато е в нашите души, а не каквато е била в действителност.
Но Авторът е убеден, че всеки мъдър човек знае: Действителна история не съществува. Съществува само историята като отпечатък в нашите души. Или казано иначе – без хора, които да се вълнуват от нея и да мислят за нея, които да я преживяват отново и отново – история не би имало.

Живите не знаят що е да си мъртъв.
Мъртвите не знаят що е да си жив.
Има ли смисъл да се тревожим дали ще загинат небето и земята.
Или не?… Лие Дзъ

"Когато Калин Терзийски ме покани за редактор на книгата, която държите, аз си признавам, че се поколебах – не за друго, а защото нямам кой знае колко високо мнение за съвременната българска литература, и почти не я следя. Но с Калин ни свързва над 15-годишно on-off приятелство, затова посветих известно време на досегашното му творчество – и, за моя приятна изненада, харесах романа „Алкохол” и особено сборника разкази „Има ли кой да ви обича”…
…Тази книга е за всички, за които да бъдеш българин е потискащо; но и за онези, които проумяват, че да бъдеш българин няма никакво основание с изключение на самото него. Твърде дълго вече „българин” означава обект – на Великите сили, на лошо управление, на страха от отхвърляне, на лошите практики. Е, „Владетелите” на Калин те канят да бъдеш субект".
Ивайло [Noisy] Цветков, София, октомври 2014

Автор: Калин Терзийски Брой страници: 303
Категория: Българска литература; Проза Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542815754
Дата на издаване: 26.09.2014 ISBN: 9789542815754