Вино за здраве – Здравко Райков

Вино за здраве

ова, което докторите няма да ви кажат!
Професор Здравко Райков е социолог, преподавател в СУ "Климент Охридски". Автор е на много книги. Създал е уникална система за хранене и физическо натоварване, благодарение на която държи докторите далече от себе си.
Ето няколко извадки книгата:

Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?
Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците, французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитния му ефект става много по-продължителен.

Изследвания сред 40 000 датчанки са показали, че тези от тях, които пият умерено и редовно вино, забременяват два пъти по-лесно от непиещите. Тестовете са направени при един и същ брой сексуални контакти.

Датски учени стигнаха до извода, че употребата на червено вино намалява риска от онкологично заболяване. Те изрично подчертават, че подобно профилактично средство има виното, но не и бирата и концентрираните напитки. Заключението им е направено от изследвания на данни за повече от 20 000 души.
Полезното действие на червеното вино се дължи на съдържащите се в него флавоноиди и антиоксиданти. Благодарение на тях хората, които редовно и разумно употребяват истинско червено вино от грозде по време на хранене, се излагат на много по-малък риск да заболеят от рак в сравнение с предпочитащите бира или друг алкохол.

Автор: Здравко Райков Брой страници: 526
Категория: Спорт, хранене и здраве; Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.465 кг.
Издател: Дармон Баркод: 9549051161
Дата на издаване: 2006 г. ISBN: 9549051161