Вещерът – Кръвта на елфите – Анджей Сапковски


Нашата история, историята на този свят, познава подобни случаи. От стотици години хората и нехората – елфите, нилфгардците, гномите, джуджетата, полуръстовете – успяват да живеят заедно, да се убедят взаимно, че се различават много малко едни от други.

Но нилфгардците завладяват и опустошават Цинтра, слагайки по този начин край на мирното съжителство. След смъртта на родителите си, принцеса Цири изчезва. Вещерът Гералт, за когото тя е предопределена, намира момичето в гората сред дриадите и я спасява. Смутните времена ги отвеждат в крепостта Каер Морхен – самотното, изгубено сред планините седалище на вещерите. Тук Цири ще расте свободнa, здравa, защитенa.

Когато елфическата пророчица предсказва, че светът ще се възроди с помощта на Белия пламък и Бялата кралица, видовете се вкопчват в безмилостна битка, в която може да има само един победител, един оцелял. Защото наградата е абсолютната власт.

Анджей Сапковски е роден в полския град Лодз през 1948 г. Следва икономика и преди да се ориентира към писането е работил като представител на чуждестранна търговска компания в Полша. Публикува първия си разказ през далечната вече 1986 г. в полско списание. Разказът е със заглавие „Вещерът” и му носи голям успех и необичайно одобрение както сред читателите, така и сред критиката. Впоследствие Сапковски създава цял цикъл, посветен на Вещера – три колекции с разкази и пет романа. Тези негови работи го правят един от най-известните полски автори на 90-те години.

Автор Анджей Сапковски
Издателство ИнфоДАР
ISBN 9789547614048
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 404