Веруюто на писателя – Джойс Каръл ОутсОт всички изкуства писателското е най-самотното. Самият акт на отдръпване от света, за да бъде създаден противостоящ нему свят – “фикционален” – “метафоричен”, – е толкова любопитен, убягващ от разбирането ни. Защо пишем? Защо четем? Защо някои от нас – и писатели, и читатели – превръщат този “противостоящ свят” в преобладаваща култура, в която – понякога до степен на изключване от реалния свят – биха могли да живеят?
Всяко от тези есета, писани години наред, представя моето виждане за отделна страна от процеса на писане. Тъй като писането в идеалния случай е равновесие между личното въображение (страстно и често пъти недоразвито) и публичния свят (шаблонно изграден, бързащ да категоризира и оценява), трябва да смятаме това изкуство за занаят. Без занаятчийската страна изкуството остава за лично ползване; без изкуство занаятът е скучна, монотонна работа, обслужваща пазара.

И все пак вдъхновение, енергия и дори гениалност рядко са достатъчни за създаване на “изкуство” – защото белетристиката е също и занаят, а занаятът трябва да бъде изучен, независимо дали по волята на случая, или преднамерено.

Вярвам, че изкуството е най-висшият израз на човешкия дух.

Вярвам, че копнеем да преминем отвъд онова, което е с ограничено съществуване и скоропреходно, и да вземем участие в нещо тайнствено и общностно, наречено култура – и че този копнеж е също толкова силен у хората, колкото и инстинктът за продължение на рода…

Джойс Каръл Оутс (род. 1938) е една от големите съвременни американски писателки. Издава първия си роман през 1963 г. Оттогава е написала над 50 романа, сборници с разкази, есеистика и публицистика. Отличена е с някои от най-големите американски литературни награди.
Автор Джойс Каръл Оутс
Издателство Изток-Запад
ISBN 9789543210978
Година на издаване 2008
Корица мека корица
Страници 152