Векът на Луи XIV – Том 2 – Изток-Запад / Изток-Запад Франсоа Волтер

Издателство „Изток-Запад” продължава да попълва своята колекция Библиотека „Тезаурус” с ключови произведения в областта на историята и културологията.

Вторият том от мащабния труд „Векът на Луи XIV” на една от ключовите фигури на Просвещението – френския писател и философ Волтер. Книгата на Волтер запознава читателите не само с биографията на един от най-значимите френски владетели, но и предлага обстоен поглед върху интелектуалния, социалния и икономическия живот във Франция и Европа през XVII век.

Ето какво пише самият Волтер за „Векът на Луи XIV“: „Стремежът ни не е да създадем само животопис на Луи ХІV, поставяме си и по-обширна цел – желаем да се опитаме да обрисуваме за потомците не действията на един-единствен човек, а духа на хората през един век, надминал другите със своето просвещение.“

Трудът на френския интелектуалец е първото мащабно проучване върху управлението на Луи ХІV. През периода на своето властване (1643-1715) Кралят Слънце успява да направи Франция доминираща сила в Европа. Ето защо книгата на Волтер е обширно проучване върху политическия, социалния и културния живот на Стария континент.

Според Волтер съществува пряка връзка между икономическия просперитет и развитието на културата. Ученият смята, че всеки владетел може да взима добри или лоши управленски решения, но действително важното е какво оставя след себе си в областта на културата. Именно заради постиженията в областта на културата Волтер поставя управлението на Луи ХІV наравно с постиженията на Древна Гърция, Древен Рим и Италианския Ренесанс, и го смята за един от златните периоди в човешката история. Френският интелектуалец пише: „Европа е задължена за възпитанието и обществения си дух на двора на Луи ХІV.“

Трудът на Волтер разглежда големите политически и военни събития по време на управлението на френския крал. Представени са вътрешното устройство на кралството, личният живот на владетеля, неговият двор. Специално внимание е отделено на разцвета на науката и изкуствата и напредъка на човешкия дух.

Векът на Луи XIV“ е ценна книга не само защото дава обширен и задълбочен поглед върху управлението на Краля Слънце. Тя е отправна точка за възприемане на политическата и културна история на тази наситена епоха, и истински паметник на историографията от XVIII век. Начинът, по който Волтер описва събитията и хората в книгата, неговият исторически подход са забележителни за времето си и проправят пътя на съвременната историография. Текстът на Волтер е и основополагащ за френската литературна история.

♦ ♦ ♦

Франсоа-Мари Аруе (1694-1778) е френски писател, философ, ерудит, станал символ на епохата на Просвещението. Видният интелектуалец е известен с псевдонима си Волтер. Той е изтъкнат мислител, оказал огромно влияние върху европейския интелектуален елит. Стилът му се отличава с елегантност и прецизност, както и с тънка ирония. Водеща фигура на ранния либерализъм той води непрестанна борба срещу религиозния фанатизъм и в подкрепа на прогреса и толерантността. Внушителното му литературно наследство включва проза, пиеси, епична поезия, исторически съчинения и обширна кореспонденция. Сред най-известните му произведения са философският роман „Кандид или оптимизмът“ „Философски писма“ и „Философски речник“.

  • Корица:Твърда
  • Брой страници:376
  • Година:2015
  • Преводач:Венелин Пройков
  • Националност:Френска
  • Баркод:9786191526581
  • ISBN:9786191526581
  • Жанрове:Биографии, История, Културология, Политически
  • Тегло:650 g