В защита на храната – Майкъл Полан


Как се получи така, че истинската храна бе изместена от всевъзможни „храноподобни” продукти, а мястото на традиционната кухня бе заето от т.нар. Западна диета? Защо американците, които са буквално обсебени от идеята за здравословно хранене, сега са най-нездравата и затлъстяла нация в света?

Отговорите са изключително важни не само за нас, българите (в последно време се разкри, че ние се храним с продукти, които само човек с развинтено въображение – или производителите им – наричат храна), но и буквално за всеки жител на нашата планета: този модел на хранене (следствие от който са и т.нар. "западни болести") вече се възпроизвежда по целия свят.

  • Яжте храна.
  • Не твърде много.
  • Предимно растения.

Върху тези прости правила е изградена и цялата книга, която спокойно може да се нарече и „Апология на яденето” (но не и преяждането!). Авторът обстойно се занимава с толкова рекламираната идеология "нутриционизъм" и показва как тя обслужва корпоративните интереси на производителите на храни и храноведите.

В заключителната част Полан призовава за завръщане към семейната трапезна традиция ("Майката е основен пазител на нейните ценности"). Споделената гозба не просто ни захранва с енергия; това е една уникална човешка институция, в която нашият биологиченв вид е създал езика и нещото, наречено култура. Авторът завършва с редица прости и практични съвети.

Например:
"Ако искате да сте здрави, не купувайте „научно обогатени” и „здравословни” храни!"

За автора:
Майкъл Полан е автор на няколко книги по темата, включително и "Дилемата на всеядния" (издаването й на български предстои). В момента е професор по журналистика в Бъркли.

Автор Майкъл Полан
Издателство Изток-Запад
ISBN 9789543215461
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 224