В разредения въздух – Джон Кракауер

В разредения въздух

Живот, приятелство и смърт в ледената пустош на Еверест

Джон Кракауер е роден в Бруклин, Масачузетс, САЩ, на 12 април 1954 година. През 1976 г. завършва "Хемпшир колидж", Масачузетс. През 1980 г. сключва брак с бившата алпинистка Линда Мариам Мур. Живеят в Боулдър, Колорадо. Когато е 8-годишен, Джон Кракауер се запознава с алпинизма. През 1977 г. прекарва три седмици сам сред снежната пустош на ледената шапка Стикин в Аляска и покорява Дяволския палец по нов маршрут. Изкачва също Серо Торе в Андите, Патагония, смятан за един от най-непристъпните върхове. Най-драматичното му катерене е през 1996 г., когато в група от шестима души покорява Еверест, но при спускането четирима, включително и водачът на групата Роб Хол, изчезват. Описва случая в списание „Аутсайд“ и по-късно в книгата „В разредения въздух“. През тази година общо дванадесет души загиват на Еверест. Това е най-черната година в историята на върха и катастрофата поражда обществен дебат за комерсиализирането на експедициите до Покрива на света.
Автор е на книгите "В дивата пустош"; "В разредения въздух", "Под знамето на небесата", "Къде мъжете печелят слава: Одисеята на Пат Тилман". "В разредения въздух" става бестселър номер едно на „Ню Йорк таймс“ и печели наградата „Книга на годината“ на списание "Тайм".

В 1998 г. Кракауер основава Фонд в памет на жертвите от Еверест – 1996 и дарява своите хонорари от книгата "В разредения въздух". Фондът подпомага тибетците в Хималаите, както и природозащитни организации.

"В разредения въздух" е разтърсваща, жива книга, написана с болка и разказана достоверно."
Уошингтън Поуст

"В разредения въздух е обявена за „една от най-забележителните приключенски саги на всички времена“ и заслужава тази висока награда… Кракауер превъзходно е композирал разказа си…"
Ел

"Кракауер доказва, че е толкова здраво стъпил на краката си в прозата, както е бил и на върха… бавно увеличава напрежението, докато следваме злочестата експедиция по време на подготовката и разтърсващите походи, а сетне дава ярко подробно описание на катаклизмената буря, смъртта и агонията, последвали разразяването й…"
Ню Йорк Обзървър

Автор: Джон Кракауер Език: Български
Категория: Автобиографии и биографии Тегло: 0.435 кг.
Баркод: 9544741828
Издател: Кибеа ISBN: 9789544741822
Брой страници: 384