Управление на мрежи – Нов български университет Кристоф Асанс

Този труд е новаторски, защото надхвърля най-разпространените анализи в областта на стратегиите или на икономическите подходи, които изследват най-вече функциите за намаляване на разходите или преимуществата. Той също така е силно мотивиращ: Кристоф Асанс обяснява как капитализмът може (трябва?) да се развива в тази логика на мрежата, която позволява да се да се „помирят„ социалните стремежи с конкурентоспособността.

Предприятието в мрежа е място за социализиране, което не нещо ново, но където много по-силно, отколкото преди, „стойността зависи от споделянето на знания, от обмен на подаръци, от спазването на дадената дума”. Управлението в мрежа „се налага в сложен контекст”, а мрежовият капитализъм, обединен чрез „социално сближаване„ или „от принадлежност към една територия”, е „допълнителен механизъм за произвеждане на богатство”, способен да „въведе по-голямо социално сближаване в сравнение с пазарния капитализъм” или с „държавния капитализъм”.

Мрежата трансформира механизмите за информация и социално преструктуриране и радикално и неизбежно вгражда социалното в рамките на предприятията и организациите. Ето защо Кристоф Асанс не претендира да дава урок на политиците на един капитализъм в криза, нито да изгражда утопия, плъзгаща се по темите на момента, а предлага да сподели своята оптимистична визия, построена върху задълбочен анализ.

Мрежите вече са инсталирани. Сега ние трябва да ги разберем, за да ги управляваме в най-добрия случай в интерес на всички в подновената етика на общото благо. Но как в крайна сметка, in fine, тези мрежи и тяхното управление биха могли да се противопоставят на „бюрократичните скованости на държавата или на финансовите злоупотреби на пазарната икономика”.

♦ ♦ ♦

Кристоф Асанс е заместник-директор на Изследователска лаборатория по Мениджмънт „Larequoi„, Висш институт по мениджмънт – университет на Версай. През 2014 г. печели Академична награда за изследвания в областта на управлението за приноса на книгата „Управление на мрежи„.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:261
  • Баркод:9789545358524
  • ISBN:9789545358524
  • Жанрове:Икономика, Предприемачество, Социология
  • Тегло:1 kg