Упадък и падение – Колибри / Колибри Ивлин Уо

След скандална пиянска вечер Пол Нитопенс е принуден да напусне Оксфорд и да си търси късмета по белия свят.

Съдбата го отвежда в елитно частно мъжко училище, тъй като за голямо негово учудване той се оказва с нужната квалификация за преподавател, после в аристократично провинциално имение, където тъне в разкош, а по някое време попада дори в каторга.

По пътя си среща всякакви странни и невъзможни личности – пъстра палитра от мошеници, глупаци, неудачници и загубеняци. Фарсът се разгръща неудържимо и никой не е в безопасност, най-малко самият Пол.

Черният хумор на тази история за английското общество през двайсетте години на миналия век е също толкова свеж и забавен днес, както и в деня, когато книгата е била написана.

Смешният свят, в който ни потапя Уо, се отличава с такъв бликащ от енергия мразовит хаос, че ние излизаме от него, изпълнени едновременно с бяс и ненадминато удоволствие.
Малкълм Брадбъри

Най-големият сатирик на нашето време.
Гор Видал

Уо е толкова добър, колкото изобщо може да бъде един писател, без да бъде непоследователен.
Джордж Оруел

♦ ♦ ♦

Ивлин Уо (1903–1966) е английски писател, автор на незабравими романи, пътеписи и биографии, които му осигуряват трайно място в английската литература. Упадък и падение е първият му роман (1928), но това е произведението, с което той привлича вниманието не само на английската, а и на световната литературна общественост и поставя началото на една великолепна сатирико-комична поредица за висшето английско общество, към което самият автор неудържимо се стреми, колкото и да го осмива.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:208
  • Препоръчано:Книголандия
  • Баркод:9789545299308
  • Каталожен номер:1025169
  • Жанрове:Хумористични романи, Класически романи
  • Тегло:1 kg