Уличният котарак Боб – Джеймс Боуен

0
(0)

Срещите променят мисленето ни, хората променят нагласите ни, а животните, които минават през живота ни, могат да го обърнат с главата надолу. Случката, за която ще ви разкажа е описана съвсем подробно в книгата „Уличният котарак Боб“ на Джеймс Боуен. Историята е съвсем реална и книгата е преведена на куп езици, за да направи Джеймс и котарака му най-популярната двойка улични музиканти в Лондон… Но всичко по реда си!

Джеймс има тежко и безкрайно самотно детство, което го тласка към музиката, в която крие тази самота и към дрогата, с която преодолява озлоблението си. Всичко буквално се руши пред очите му, когато остава на улицата без пари, приятели и с неистовото желание да си набави нова доза. Със сетни сили той прави опит да се откаже от наркотиците, получава възможност да живее в общинско жилище, но определено все още не е уверен и спокоен човек, какъвто мечтае да бъде. И тогава се появява Боб – болен, мършав и упорито седящ във входа на кооперацията, той гледа умно с големите си зелени очи и Джеймс просто не може да го остави там. Така започва едно прекрасно приятелство между музиканта и котарака, който променя всичко. Оказва се, че Боб е много по-умен, отколкото можем дори да предположим, но освен това е и предан – качество, което е изключително важно за Джеймс, който отдавна е изгубил всички шансове да бъде отговорен поне за себе си. Сега той поема отговорността за още едно живо същество, което мобилизира всяка негова клетка да успее – да преодолее веднъж завинаги зависимостта си, да си намери нова работа и да започне нов и чист живот.

Изненада ме лекотата на книгата. Често истинските истории не са разкази по най-добрия начин, но стилът на Джеймс е хубав, сякаш четеш писмо от приятел, с когото не сте се чували отдавна и който бавно и премерено ти разказва цялата истина – от игла до конец. И въпреки че реалността понякога не е удобна, той има смелостта да сподели всеки свой страх и всяка своя гордост, а фактът, че историята е реална, а Боб все още помага на своя приятел да печели пари някъде из лондонските улици, прави това четиво още по-мило и приятно.

Повече за Настя прочетете тук

Автор Джеймс Боуен
Издателство Книгопис
ISBN 97861970670190
Година на издаване 2013
Корица меки корици
Страници 224
Формат 130×200 мм
Език Български

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.