Уискито на Шакълтън – Невил Пийт

Уискито на Шакълтън

Невероятен разказ за Антарктида, за скъпоценно малцово уиски и за една епична експедиция. Едно смразяващо кръвта приключение – жестоки климатични условия и меката топлина на специалното малцово уиски.

В началото на миналия век Антарктида е само енигма в човешкото въображение, а достигането й е предизвикателство, отправено към абсолютно непознатото. Пионер сред изследователите на Южния полюс, Ърнест Шакълтън оставя отпечатъка си по антарктическите снегове, недокосвани дотогава от човешки крак. Вледеняващата атмосфера и „адските дупки“, осеяли ледената повърхност като минно поле, на всяка крачка заплашват да погълнат него и екипажа му. В това вълнуващо време на откривателство смелите изследователи нагазват в дълбоките преспи на силния човешки дух. В разгара на напрегнатото приключение ниските температури на полюса се повишават от една чудодейна напитка. Шакълтън едва ли някога е подозирал, че името му ще бъде свързвано с алкохол, тъй като самият той рядко го е употребявал. Но капитанското решение да натовари 300 бутилки превъзходно уиски на отпътуващия към неизвестното кораб му отрежда славата на човек с изтънчен нюх, защото някъде между „медицинската“ и прекомерната употреба малцовият вкус спасява човека в нечовешки условия.

Като журналист и фотограф в края на седемдесетте години Невил Пийт изкарва две лета в база „Скот“ – новозеландската антарктическа станция на нос Ройдс. През 2007 г. Пийт е отличен с най-престижното литературно признание в Нова Зеландия – почетно членство в Творческото писателско дружество „Майкъл Кинг“. Невил Пийт живее на остров Отаго, Дънедин, в компанията на кралски албатроси, жълтооки пингвини и новозеландски морски лъвове.

„Възхитително проникновена и завладяваща.“ Book of the Week, Daily Mail

„Запленяващо четиво… Със своите кристално ясен език, задълбочена аналитичност и превъзходни фотографии тази книга, както и самото уиски, е същинско удоволствие.“ We Love This Book

Автор: Невил Пийт Брой страници: 302
Категория: Автобиографии и биографии; Туризъм и пътуване Език: Български
Тегло: 0.440 кг.
Издател: Вакон Баркод: 9789549535792
Дата на издаване: 11.02.2015 ISBN: 9789549535792