Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата – Карен Бликсен

Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата

За пръв път на български език се появява прочутия разказ на датската писателка Карен Бликсен, “Угощението на Бабет”, по който е създадена великолепната едноименна кинотворба, спечелила “Оскар” за чуждестранен филм през 1988. Литературният първообраз на филма е част от книгата “Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата” – четири необикновени истории, четири класически литературни перли.
В разказите от тази книга авторката смесва свръхестествени елементи, религиозен аскетизъм, еротични нюанси и култ към изкуството с една аристократична представа за живота. Бликсен винаги е подчертавала, че е разказвачка на истории в най-традиционния смисъл. Вдъхновение черпи от Библията, 1001 нощи, творбите на Омир, исландските саги, Бокачо и приказките на знаменития й сънародник Андерсен.

„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“ включва: „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Това е последната колекция с разкази на Карен Бликсен, публикувана през живота й. Излиза в Дания през октомври 1958, а същата година се публикува във Великобритания и САЩ. „Анекдоти на съдбата“ наподобяват притчи и се занимават с връзката между живота, духовния свят и изкуството – едни класически литературни бисери, увличащи и вдъхновяващи.

Автор: Карен Бликсен Брой страници: 184
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.250 кг.
Издател: Гурме Баркод: 9789542917878
Дата на издаване: 31.05.2016 ISBN: 9789542917878