Учебник по очни болести за студенти по медицина и дентална медицина – колектив

Учебник по очни болести за студенти по медицина и дентална медицина

Уважаеми колеги,
Това е учебник по очни болести, който има за цел да ви даде базови познания в безкрайната и динамична наука офталмология. Учебникът е съобразен със съвременните тенден- ции, учебната програма и вашата практика. Освен обща култура, която е задължителна за всеки лекар, учебникът ви дава познания, свързани с области, в които може да решите да специализирате. Разбира се, ако изберете офталмологията за специалност, този учебник е недостатъчен.
Идеята на учебника е да получите необходимата медицинска култура и да се научите да разбирате епикризите, рецептите и предписанията на специалистите по очни болести, както и да можете да реагирате компетентно в случай, че вашите пациенти имат и очен проблем.
Очният кабинет е място, което всеки човек задължително посещава. Това може да бъде както част от профилактика на сетивния орган, носещ ни най-пълноценна информация за околния свят, така и поради проблем, свързан с рефракционни аномалии или рефракция. Почти всеки човек над 45-годишна възраст носи очила за някои специфични дейности. Опе- ративното лечение на катаракта е най-често извършваната операция в света.
Окото е символ на най-висшите човешки ценности. Не случайно съществува алегорията „Да го пазиш като очите си“. Очите и зрението, на което те са носители, е основният източник на информация, най-важната предпоставка за социалния живот на човека. Привилегията „да виждаш“ се оценява само от хората с нарушено зрение, особено онези от тях, които са го загу- били внезапно. Грижата за очното здраве е задължение на всеки, но нашата роля като медици е полуляризиране на профилактиката и адекватно лечение на вече заболелите пациенти. Това може да стане само ако се притежават необходимите знания.
Да познаваш очните проблеми е привилегия. Окото е една уникална структура, която благодарение на технологията днес може да бъде изследвана клинично, на клетъчно ниво. Това означава, че можем да наблюдаваме клетъчни структури в норма и патология на живо. Технологията ни позволява и изключително прецизно и ефективно лечение на множество заболявания. Примери в това отношение са лазерните и ултразвукови методики.
Чудото на окото е било известно още на Леонардо да Винчи, който възкликва:
„Как може нещо толкова малко да съдържа чудесата на вселената?“
Ако искате да откриете част от тези чудеса, посветете част от своето време на офталмологията …
От редактора

Автор: колектив Език: Български
Категория: Медицинска литература Тегло: 0.744 кг.
Баркод: 9789544494971
Издател: Стено ISBN: 9789544494971
Брой страници: 248