Тумори на клепачите – Зорница Златарова

0
(0)

Тумори на клепачите

Въведение

Клепачите, макар и класифицирани в групата на очните придатъци, имат изключително важна роля за нормалната функция на окото. На първо място, те предпазват очната ябълка от различни химични и физични агенти, от попадане на чужди тела и от слънчевата светлина. От друга страна, чрез разположените в тях допълнителни слъзни жлези, както и тези с мастна секреция, клепачите участват в продукцията наслъзния филм. Нормалните мигателни движения спомагат за равномерното овлажняване на предната очна повърхност и за естественото оттичане на сълзите. Нарушаването на целостта или функцията на клепачите е свързано с развитието на тежки последици, засягащи функцията на окото.
Туморите на клепачите са най-често срещаните новообразувания в офталмологичната практика. Сред тях преобладават доброкачествените формации, като папиломи, себорейна кератоза, невуси и др., представляващи по-скоро козметичен проблем. Злокачествените клепачни тумори обаче застрашават не само функцията на клепача и окото, но в някои случаи и живота на болния. Най-често срещани са базоцелуларният, плоскоклетъчният и себацейният карциноми. Все по-често при имуносупресирани пациенти или такива със СПИН се наблюдава сарком на Капоши. Макар и по-рядко в клепачите могат да се развият малигнен меланом, Меркел клетъчен карцином, карцином, произлизащ от потните жлези, както и
мезенхимни и метастатични тумори.
Навременната диагностика и правилният избор на лечебен подход при болните с тумори на клепачите са от голямо значение с оглед постигане на благоприятен изход от заболяването. Докато при доброкачествените добри резултати могат да се получат и с лазер- или криотерапия, то за злокачествените тумори златен стандарт остава хирургичната ексцизия на лезията с хистологичен контрол на резекционните линии и последваща реконструкция на клепачите. На практика лечението на злокачествените клепачни тумори е
интердисциплинарен проблем, в решаването на който участват офталмолози, онкодерматолози и патолози. Добрата колаборация между тях е изключително важна за постигане на оптимален резултат.
По литературни данни броят на заболелите със злокачествени тумори на клепачите нараства в световен мащаб. В последните години у нас се повишава интересът към диагностиката и лечението на тези тумори. За това говори както големият брой публикации по тази тема, така и успехът, с който преминаха двете национални конференции в Плевен през 2006 и 2008 г., посветени на туморите на окото и очните придатъци.
Това ми дава основание да се опитам, без да имам претенции, че изчерпвам темата, да представя в систематизиран вид основните моменти, свързани с разпространението, диагностиката и хирургичното лечение на туморите на клепачите, както и да споделя нашия скромен опит в тази област. Благодарна съм на д-р Б. Нейкова, която ме въведе в окулопластичната хирургия, на проф. В. Клаус от Университетската очна клиника в Мюнхен, който ми помогна да придобия нови знания и умения по време на специализациите ми там, и, разбира се, на доц. Е. Софтова от Катедрата по патоанатомия на МУ-Варна, незаменим консултант, посветил много от времето си на офталмопатологията.
Авторът

Автор: Зорница Златарова Език: Български
Категория: Медицинска литература Тегло: 0.148 кг.
Баркод: 9789544494667
Издател: Стено ISBN: 9789544494667
Брой страници: 108

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.