Трагедии и комедии І, том 2 (съчинения в 12 тома) – Стефан Цанев

"Отдавна съм разбрал, че театърът е държава, която дълго ще съществува; и все повече започвам да разбирам, че театърът е религия, която залязва.
Сцената може да е увеличително стъкло, но зад кулисите театърът е обърнат телескоп, през който се виждат – смалени, но сгъстени – отношенията, конфликтите и морала на държавата. За разлика от държавата ни обаче театърът е за съжаление държава монархическа, където демокрацията изяжда свободата, ако всеки иска да играе царя. Театърът като истинска комуна от съмишленици, равноправни и равни, е още утопия; (и ще бъде утопия, докато малката територия на театъра е пренаселена и продължава да се пренаселва). Театърът е все още държава, в която като във всяка държава безработните са в основата на всички недоволства, брожения и заговори; държавата, в която любимците са осъдени на деморализация.
Няма защо да се лъжем – в театъра бавно и сигурно се промъкна манталитетът на телевизията и на естрадата: пъргавина, рутина, повърхност, пренебрежение към "материала" (както вече наричаме и пиесите), пренебрежение поради гузното съзнание за халтура, чиято маска е професионалното високомерие: правя го, защото съм задължен, понеже ми плащат… И само тук-таме, и само сегиз-тогиз – и слава богу! – някои наивници се хвърлят като опълченци да защитят някое още нестъпкано камъче на тази отдавна превзета театрална Шипка… Защото освен всичко друго, което сме чели, че е изкуството – изкуството е изначална съпротива на човека срещу природата му, която е животинска, срещу инстинктите му за алчност, самосъхранение и йерархия, съпротива срещу всичко онова, което ни приравнява със животните и дърветата, съпротива, която ни прави хора; и ако искаме тази съпротива за човечност да не се обърне в атака срещу човечността – ние трябва да се сражаваме със себеотрицанието на апостоли, а не с професионализма на платени наемници."

Стефан Цанев

Автор Стефан Цанев
Издателство ИК "Жанет-45"
ISBN 9789544918439
Година на издаване 2013
Корица меки корици
Страници 456
Формат 140X200 мм
Език Български