Това променя всичко. Капитализмът срещу климата (меки корици) – Нейоми Клайн

„Това може би е първата истински честна книга за климатичните промени, писани някога.”
Брайън Уолш, „Тайм”

Това променя всичко“ е четвъртата книга на Нейоми Клайн, автор на „Шоковата доктрина“. В нея тя заявява, че въпросите за климатична и екологична криза не могат да бъдат адекватно обсъждани и решени в настоящата ера на неолиберален пазарен фундаментализъм, който прокламира прекалената консумация и води до мега-обединения и търговски споразумения, враждебни на околната среда.

Книгата печели Hilary Weston Writers’ Trust Prize for Nonfiction за 2014 г. и е в краткия списък за наградата Shaughnessy Cohen Prize for Political Writing за 2015 г. Включена е в списъка на The New York Times Book Review сред 100-те значими книги на 2014-та.

„Една революционна книга… Елегантно съчетание между наука, статистика, конкретни факти и проницателност, тя не парализира, а повдига духа на читателя… Настойчивостта и гневът на Клайн се основават на педантична документация и пламенна аргументация. Сърцето и разумът вървят ръка за ръка в този авторитетен отклик на настоящата криза.”
Награда за документална литература за 2014 г.

„Това е най-добрата книга за климатичните промени от дълго време – до голяма степен, защото е за нещо много повече. Тя поставя най-важната криза в човешката история в контекста на други наши текущи травми и ни напомня до каква степен сме зависими от енергията на въглищата, газта и нефта. А това би следвало да ни вдъхне надежда, защото означава, че борбата за един справедлив свят е същата като борбата за един свят, в който е възможно да се живее.”
Бил Маккибен, автор на „Краят на природата” и съосновател на „350.орг”

„Нейоми Клайн е гений. Тя прави за политиката това, което Джаред Даймънд направи за изучаването на човешката история. Тя умело съчетава политика, икономика, история и извлича прости и мощни истини с универсална приложимост.”
Робърт Ф. Кенеди младши

„Енергична нова дискусия… Въз основа на впечатляващ обем от изследвания г-жа Клайн отхвърля яростно идеята, че ще се спасим с помощта на нови технологии или чрез постепенен преход от изкопаеми горива: и двата подхода, твърди тя, са форма на отричане… Г-жа Клайн е наясно по отношение на неразрешимостта на проблемите, които описва, но въпреки това успява да ни вдъхне оптимизъм.”
Натаниел Рич, „Ню Йорк Таймс”

„Ако глобалното затопляне е световен зов за пробуждане, всички сме в тежка летаргия… Не сме постигнали съществен напредък, твърди Клайн, защото очакваме решения от същите институции, които създадоха проблема… Интелигентният анализ на Клайн е необоримо доказателство, че част от отговора е в масовото пробуждане.”
Крис Бентли, „Чикаго трибюн”

„Увлекателна и драматична… Клайн пише за решителната битка за съдбата на Земята, в която ние или ще си върнем контрола над планетата от капиталистите, които я унищожават, или ще наблюдаваме как тя изгаря.”
Рой Скрантън, „Ролинг стоун”

„Последната книга на Нейоми Клайн е може би манифестът, от който климатичното движение – а и планетата – се нуждаят в момента… За тези, които действително чуят нейното послание – а те вероятно са легион, – нейната книга може да се превърне в катализатор на масово движение, от което според нея светът се нуждае в момента.”
Мейсън Инман, „Сан Франсиско хроникъл”

„Силно и безкомпромисно написана, пламенната дискусия, която очакваме от Клайн, съчетава сведения от първа ръка от събития по целия свят и унищожителни политически анализи… Нейната вълнуваща проницателност е политическа, икономическа, социална, културна и нравствена преоценка на човешкия свят.”
Майк Хюм, „Ню сайънтист”

„Книгата притежава вдъхновяващо послание: че хората са се променяли преди и могат да се променят отново. Тя е смело предизвикателство за тези, които смътно се надяват, че проблемът ще ни се размине или ще ни спаси някоя нова технология.”
Камила Кавендищ, „Сънди таймс” (Лондон)

Това променя всичко” не е само книга, не само момент, не само движение. Тя е оръжие на справедливостта. Път за оцеляване.”
Д. Р. Тъкър, „Вашингтон монтли”

 • Корица:Мека
 • Брой страници:720
 • Общи:Преводна литература
 • Година:2016
 • Преводач:Камен Костов
 • Националност:Американска
 • Вид:Изследвания
 • Баркод:9786191527458
 • ISBN:9786191527458
 • Жанрове:Екология, Икономика, Политика и политология, Социология, Търговия
 • Тегло:850 g