TONY BENNETT CELEBRATES 90 –

TONY BENNETT CELEBRATES 90

Тони Бенет празнува 90 години с юбилейния албум – "Tony Bennett Celebrates 90"!

В проекта като гост музиканти участват Андреа Бочели, Майкъл Бубле, Били Джоел, Елтън Джон, Даяна Крол, Лейди Гага, k.d. lang, актьорите Лесли Одъм младши и Кевин Спейси, актьорът и композитор Руфъс Уейнрайт и Стиви Уондър.

Премиерата на албума ще бъде подкрепена и със специален документален филм, "Tony Bennett Celebrates 90: The Best Is Yet to Come", който ще се излъчи на 20-ти декември по NBC.

Тони Бенет отдавна има легендарен статус в историята на световната музикална сцена. От първите си записи досега, той работи и записва с компанията Сolumbia (от семейството на Sony Music). Филмът, посветен на живота и кариерата му “Tony Bennett: An American Classic” на режисьора и носител на наградата на Академията, Роб Маршал, печели 7 награди ЕМИ през 2007г. През есента на 2007г. излиза още един документален филм за живота и кариерата на Тони Бенет, озаглавен “Tony Bennett: The Music Never Ends”, продуциран от друга легенда – Клинт Истууд. Филмът е включен в колекцията на PBS – American Masters.

Любопитен факт в кариерата на Тони Бенет е, че е пял пред девет Президента на САЩ – Айзенхауър, Кенеди, Джонсън, Картър, Рейгън, Буш (баща), Клинтън, Буш (син) и Обама. Тони Бенет е сред близките съратници на Мартин Лутър Кинг и често е до него в походите за граждански права през 1965г. Слабо известен факт е, че той е и добър художник. Портретите на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън, които създава, са част от постоянната колекция на музейния комплекс Smithsonian.

Тони Бенет развива и активна хуманитарна дейност през всичките години. През 2007 той е отличен с наградата на ООН за хуманитарна дейност.
Тони Бенет е автор и на три книги: автобиографичната му, озаглавена “The Good Life” и две книги с негови картини и скици – “Tony Bennett: What My Heart Has Seen” и “Tony Bennett In the Studio: A Life of Art and Music.”

Бенет заедно с отдела по образование към кметството на Ню Йорк основава училище по изкуствата на името на Франк Синатра – държавно училище в Астория, Куинс, откъдето е самият артист. Заедно със съпругата си Сюзън създава и фондацията „Exploring the Arts”, която подкрепя и развива изкуството в образователните програми на държавните училища. Фондацията в момента финансира програми по литература, музика и изобразително изкуство в 14 държавни училища в Ню Йорк

Категория: Jazz
Компания/Лейбъл: Sony music
Дата на издаване: 16.01.2017
Баркод: 889853924820