Тихото слънце – Петър Денчев

"Тихото слънце" е роман експеримент. Роман за един глас, който оцелява след физическата смърт и разказва историята на човека, който преживява всички забрани през тялото си.

Гласът, който сега чувате е моят.
Първоначално той се чувстваше унижен, за да говори сам. Чувстваше се самотен и безпътен. А и аз не го чувах. Но след като се изстреля през комина, той изкрещя историята ми на един дъх: като вик на смъртник и усети как достига не до ушите, а до сърцата. Той се отдели от тялото ми, което беше превърнато на прах и пара и започна да ме вика. Той ме зовеше, но аз вече не съществувах. Тогава гласът започна да шепне, после да крещи. И така до края на света.
Гласът, който се чувате е моят.
Историята, която той разказва също ми принадлежи. Отпушете ушите си и не търсете източника на звуковите вълни. Не мислете, че този глас е вашият или пък че чувате своите мисли. Дори да ви звучи така, трябва да знаете, че това е моят глас. Сега, когато част от тялото ми се изпари във въздуха, а останалата се превърна в прах, гласът е единственото живо нещо от мен. Името си не помня, защото отдавна го забравих. Имената вече не пускат корени в моята глава. Не зная дори номера, който е изписан до урната, където се съхранява праха ми. Този номер замества името ми, но това нищо не означава. Зная кой съм благодарение на гласа си.
Нищо не прощавам и прошка никой не заслужава.

Автор Петър Денчев
Издателство ИК Жанет-45
ISBN 978 954 491 768 5
Година на издаване 2012
Корица меки корици
Страници 136
Формат 130X210 мм
Език Български