Тибетският Сакя Пандита – Александър Федотов

0
(0)

Тибетският Сакя Пандита

В тази книга се разказва за Сакя Пандита Кунга Гьелцен (1182-1251) – най-известния патриарх на тибетската будистка школа Сакяпа, доминирала в Тибет в продължение на няколко столетия. Сакя пандита се почита в Страната на снежните върхове и като ерудиран философ и блестящ поет, чиято „Скъпоценна съкровищница от благозвучни речи”, написана в съответствие със строгия древноиндийски поетологичен канон, е преведена в много съседни страни. Тя се превръща в истинския компендиум от етични максими, които за сетен път потвърждават непреходния характер на тибетската духовност.

АЛЕКСАНДЪР ФЕДОТОВ е доктор на филологическите науки, професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Завършва Факултета по източни езици и култури в Санкт-Петербургския държавен университет. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния и Русия. Директор е на Центъра за източни езици и култури в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Член е на световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика.

Научните му интереси са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска литература, култура, философия и религия. Над двадесет негови книги, както и множество студии и статии са публикувани в повече от двадесет държави – България, Великобритания, Индия, Китай, Монголия, Япония, Русия, Чехия, Унгария, Република Корея, Франция, Тайланд, Казахстан, Швейцария, Канада и др.

Автор: Александър Федотов Брой страници: 184
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.210 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543213184
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789543213184

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.