Танцът на Смъртта – Ханс Холбайн Млади

Танцът на Смъртта

"Танцът на Смъртта" е алегоричен сюжет в живописта и литературата на Средновековието, свързан с един от вариантите на европейската иконография на смърт­та и тленността на човешкото битие. През 15‒16 в., поради усъвършенстването на изкуството на гравюрата и изобретяването на книгопечатането, особено в Германия, започват да се разпространяват огромни количества общодостъпни картини на "Танца на Смъртта", във вид на отделни листа или тетрадки, където изображенията са придружени от стихотворен текст. Най-прочутото от тези издания е серията рисунки на германския художник Ханс Холбайн Млади, гравирани на дърво от Ханс Лютценбургер.

За първи път "Danse macabre" на Ханс Холбайн Млади е публикуван през 1538 г. от лионските издатели братята Мелхиор и Гаспар Тречсел. В него са поместени четиридесет и една гравюри на Холбайн, всяка от тях с текст от латинската Библия и четиристишие на френски език, дело на френския писател Жил Корозе. През 1547 г. в петото издание са добавени още осем гравюри на прочутия художник.

За нашето издателство е чест, че за първи път представя на българския читател прекрасните илюстрации на Ханс Холбайн Млади от неговата серия "Танцът на Смъртта", придружени от текстове от Библията (на латински и на български), както и от четиристишията на Жил Корозе (в оригинал на средновековен френски език и в превод на български). Албумът на германския художник излиза от печат единадесети поред в поредицата "ARS LONGA", посветена на изкуството на графиката, която представя колекции от гравюри на най-известните художници, създали вечни и неповторими шедьоври на графичното изкуство.

Автор: Ханс Холбайн Млади Брой страници: 148
Категория: Изкуство и фотография Език: Български
Тегло: 0.805 кг.
Издател: Мария Арабаджиева Баркод: 9789545843976
Дата на издаване: 2013 г. ISBN: 9789545843976