Тайна – Филип Гримбер

Тайна

"Тайна" на Филип Гримбер е истинска история за трагичната съдба на едно семейство, белязано завинаги от ужасите на Втората световна война.
Юношеското израстване на автора/герой Филип е свързано с мъчителен анализ на едно идилично семейно съществуване. Прекалено идилично, за да не крие в себе си някаква мрачна тайна. Той случайно научава, че истинската му фамилия е Гримбер, че семейството му не произхожда от Франция и може би детските му фантазии за един несъществуващ брат в крайна сметка също са нещо повече от измислица…
Романът се отличава с изящен "минималистичен" стил, в него няма красиви метафори и фойерверки. Пестеливо и просто, в рамките на стотина страници, той разказва за мъчителни и драматични събития, които не могат да оставят никого безразличен. Като професионален психоаналитик, авторът не спестява нищо – нито на читателя, нито на себе си – и безпощадно отразява болката на собственото си семейство, принудено да живее в лъжа, за да се защити и оцелее. Разказът е толкова силен и въздействащ, че вероятно би ни се сторил пресилен, ако не се беше случил в действителност.
Най-разтърсващата автофикция в съвременната френска литература заслужено печели не само "Гонкур на лицеистите" през 2004 г. – наградата-гаранция за любовта на младата читателска аудитория във Франция, но и специалната награда на читателките на сп. "Ел", а по-късно шества с огромен успех по кината, пресъздадена на голям екран от режисьора Клод Милер.

Автор: Филип Гримбер Брой страници: 148
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.150 кг.
Издател: Парадокс Баркод: 9789545530982
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789545530982