Свобода и суверенност в Априлското въстание – Тодор Христов

Свобода и суверенност в Априлското въстание

Тодор Христов е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доктор по теория на литературата и по социология.
Научните му интереси са в областта на критическата теория, културните изследвания, изследванията на властта и на съвременните форми на протест.
Книгата представя резултатите от едно критическо изследване на изкуствата да се говори за свобода. Тъй като за радост съществуват много такива изкуства, изследването описва начините, по които се говори за свободата като суверенитет в Априлското въстание и в по-късните исторически, литературни, популярни, мемоарни, юридически разкази за него. Тъкмо Априлското въстание, защото то се намира на границата на два режима на суверенитет и вследствие на това позволява да се покаже как свободата може да бъде артикулирана по друг начин, различен от тези, които схващаме като естествени, по начин, който би могъл да обясни защо днес се завръща жаждата за пълна свобода, изгорила живота на въстаниците.

Критически изследвания поредица на ФХСИ и Изток-Запад
за критическа политическа философия и социална теория. Само съвременни изследвания, водещи автори, смели тези, теорията като инструмент за анализ, но и за преобразуване
на практиката. Фокус върху настоящето, върху силите, които го владеят, но и върху неочакваните възможности, които то отваря. Лаборатория за социално въображение.

Автор: Тодор Христов Брой страници: 504
Категория: Българска литература; Философия, психология, езотерика и духовни учения; Политика; Специализирана литература; Социология Език: Български
Тегло: 0.820 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9786191522248
Дата на издаване: 2013 г. ISBN: 9786191522248