Свят и личност за 12. клас – Учебник – Сергей Герджиков

Свят и личност за 12. клас – Учебник

Тази книга допълва учебния комплект на Издателство “Екстрем” по Философия. Предметът “Свят и личност” завършва цикъла “Гражданско образование”.

Авторът и издателят са се постарали да предложат ново пътешествие за вас – за момичетата и момчетата, които утре вече ще бъдат самостоятелни жени и мъже.

Съдържанието на книгата следва стриктно стандарта на Министерството на Образованието.

Започваме с поглед върху съвременния свят. Нашата планета като никога досега е едно цяло. Имаме поне виртуален поглед върху нея. Пътуваме много по-свободно и утре много от вас ще се озоват в далечни места за туризъм, обучение или работа. Продължаваме с Европа. Европа е мястото, в което живеем, мястото, което сме загубили донякъде и към което се връщаме в последните години. Ако попаднете вън от Европа, ще видите, че се чувствате сто процента европейци. Но идва време, когато и тук ще се чувстваме така. Това ще стане благодарение и на вас. И завършваме с вас, с личността и нейния избор. Вие навлизате в “реалния живот”, в който ще решавате сами живота си и ще отговаряте сами за него. Вие живеете в забележително време, когато България всеки ден става все по-добро място за живеене. Ще останат в миналото изолацията, откъсването от Европа и света, ограничаването на правата и възможностите за личен избор. България е прекрасна, а става и съвременна европейска страна.

Сега е времето да разберете какво искате.

Сега е моментът да се освободите от родителската опека и да потърсите начини да се справяте сами с живота си: избор на висше училище, търсене на работа, пътуване в чужбина.

Сега е моментът да покажете наистина какво можете.

Идват годините на самостоятелен живот, в които ще търсите и намерите място за себе си. Без да поемете товара на отговорността, няма да постигнете много. В живота влагаш усилия и после получаваш резултати. Нещата, които идват наготово, се губят рано или късно. Усилията, които влагаме, ни променят, правят ни по-силни. Проблемите, които решаваме сами, ни повдигат нивото и в тях разбираме кои сме.

Когато говорите за България, говорете за нея като за собствена страна, за която носите отговорност. Търсете и ще намерите хубавото в нея. Когато говорите за другите страни, уважавайте техните култури и не ги превъзнасяйте излишно за сметка на родината си. Достойно е да живеем и да работим за България, защото никой вместо нас няма да го направи и защото тя заслужава това, както и ние.

Тази книга има скромната задача да ви помогне да разберете съвременния свят и себе си.

Желаем ви интересно пътуване из нейните страници. Те ще ви предложат анализи, текстове, факти и официални документи на Европейския съюз. Ще намерите също теми за размисъл и дискусия. В Учебната тетрадка са подбрани текстове, важни за ориентацията ви в съвременните световни и местни процеси. Там сме предложили също задачи и игри, казуси и тестове за проверка.

Авторът

Автор: Сергей Герджиков Категория: 12-и клас; Учебници; Свят и личност
Издател: Екстрем
Дата на издаване: 12.09.2017 Език: Български
Тегло: 0.250 кг. Баркод: 9548418371
ISBN: 9548418371