Светът за българския воин – книга 1 – Изток-Запад / Изток-Запад Димитър Димитров

Трилогията Светът за българския воин на журналиста от BBC Димитър Димитров представя множество материали за българската войска, публикувани в редица реномирани печатни издания в Западна Европа от края на 19 и началото на 20 вeк.

Първата книта обхваща период от 70 години – от Нишкото въстание през 1841 г. до Балканската война през 1912 г. Включени са както българския превод, така и оригиналните текстове на английски, френски, немски, италиански и други езици, посветени на българските бойци. Фокусът е върху публичните рефлексии в европейските печатни медии, които са били достъпни на широката общественост.

Препечатани са материали от издания като британските Graphic, Illustrated London News, френските L’Illustration, Monde Illustre, немския Illustrirte Zeitung, италианския Domenica del Corriere.

Луксозното издание включва над 150 черно-бели и цветни илюстрациите от западни художници и гравьори за български воини, появили се на една и дори на две страници в меродавни издания. Включена е и новела за български хайдутин, писана от френски автор, публикувана през 1963 г.

За корицата и използван фрагмен от илюстрацията Битката в Пирот, публикувана в The Illustrated London News на 19 декември 1885.

Ето и някои от включените отзиви:

Младият българин се изправя, изпъчва гърди и върви с гордо блеснали очи, когато страната му го призове.
Военната служба е популярна.
—————
The young Bulgarian straightens himself, drops his slouch, and walks with a proud glint in his slouch,
and walks with a proud glint in his eye when his country calls upon him.
Military service is popular.

PICTURES FROM THE BALKANS, 1906

Българите от края на XIX в. благородно доказаха, че храбрата кръв на техните славни прадеди още кипи в жилите им,
когато става въпрос да защитят правата си и своята Родина.
—————
Les Bulgares de la fin du XIX e siècle ont témoigné noblement que le sang généreux de leurs glorieux ancêtres bouillonnait encore dans leurs veines,
quand il s’agit de la défense de leurs droits et de leur mère -patrie.

LA BULGARIE AUX BULGARES, 1896

Като воин българинът проявява бърза схватливост, той е добре дисциплиниран, издръжлив, добросъвестен.
Това са предпоставки, пораждащи онзи боен дух, който прави една армия значима.
—————
Als Krieger bekundet der Bulgare leichte Auffassung, ist gut diszipliniert, ausharrend, gewissenhaft.
Alles dies sind Voraussetzungen, die jenen kriegerischen Geist erzeugen, der ein Heer tüchtig macht.

ÜBER LAND UND MEER, 1906

♦ ♦ ♦

Димитър Димитров завършва математика в Националната математическа гимназия и СУ Св. Климент Охридски. През 1979 екскурзия в Италия го превръща в емигрант. Прекарва десет месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в българската секция на Би Би Си в Лондон. Там създава програмата "История и политика", която води до края на 2005. Тя е на изцяло българска тематика и включва множество разговори с българи, емигрирали от комунистическа България.

След най-запомнящите му интервюта са със Стефан Груев, Страхил Гичев, Симеон II и майка му царира Йоанна. Прави блиц-интервю с Огнян Дойнов на 15 декември 1989 г. след първата жива верига около Народното събрание и с тогавашния външен министър ген. Атанас Семерджиев.

Автор е на книгата Съветска България, излязла в две части, и съавтор в сборника Би Би Си и България. През 2002 г. получава голямата награда на радио фестивала в Албена "Сребърна вълна" за излъчената по Би Би Си програма Светът в действие на 11 ноември 2001 за терористичните атаки в САЩ.

  • Корица:Твърда
  • Брой страници:256
  • Общи:От български автор
  • Година:2013
  • Издание:Луксозно
  • Баркод:9786191522880
  • ISBN:9786191522880
  • Жанрове:Военни, История, Публицистика
  • Тегло:1.3 kg