Свещената Хагада – Джералдин Брукс

Свещената Хагада

Книга Свещената Хагада от авторката на исторически романи Джералдин Брукс.

..Консерваторката на ценни книги Хана Хийт е поканена в Босна да изследва средновековна реликва. Ръкописът се нарича Сараевската хагада и представлява еврейски молитвеник с изключително редки илюстрации. В хода на работата Хана забелязва дребни детайли, които разкриват невероятната история на хагадата от деня на създаването й до наши дни.

Крило от пеперуда ни пренася в Босна по времето на Втората световна война, когато мюсюлманин рискува живота си, за да спаси книгата от ръцете на нацистите. Липсващият орнамент ни отвежда във Виена през 1609 г., а петната от вино ни връщат в епохата на Инквизицията, когато католически свещеник опазва хагадата от аутодафе. Белият косъм разкрива съдбата на загадъчната мавританка, изрисувала ръкописа през 1492 г. в Севиля..

В лабиринта от лични драми и исторически събития проблясва прозрението на носителката на „Пулицър” Джералдин Брукс за дълбоката морална стойност на хагадата: „Да си човек означава много повече от това да си евреин или мюсюлманин, католик или православен”

Джералдин Брукс е родена и израснала в Австралия. След като завършва Университета в Сидни с бакалавърска степен по изкуства, тя печели магистърска програма по журналистика в Колумбийския университет, а след дипломирането си става член на екипа на Уолстрийт Джърнъл, отразявайки военните конфликти в Средния изток, Африка и Балканите. Сблъсъкът й с ислямската култура става повод за написването на първата й документална книга. В „Деветте части на желанието: тайният свят на мюсюлманките” тя разглежда социалните, културните и религиозните фактори, оказали влияние върху начина на живот на жените от ислямския свят. Три години по-късно журналистката издава втората си книга „Писма от чужбина” тя публикува част от кореспонденцията, която е водила със свои връстници от цял свят. Първият роман на Джералдин Брукс носи заглавието „Годината на чудесата” и разказва за героичния подвиг на едно обикновено момиче, живяло по времето на чумната епидемия през 1666 г. В следващия си роман – „Марч”, авторката представя своята версия за преживяванията на бащата от романа „Малки жени” на Луиза Мей Алкот по време на Гражданската война. За тази книга писателката печели награда „Пулицър” за белетристика през 2006 г.

Историята на еврейския кодекс се превръща в едно от най-продаваните заглавия за 2008 г. и оглавява класациите за бестселъри по цял свят. „Свещената хагада” е преведена на почти 30 езика. В момента Джералдин работи по следващия си исторически роман. Джералдин Брукс е омъжена за журналиста и писател Тони Хорвиц – носител на наградата „Пулицър”, в раздела национален репортаж.

Автор: Джералдин Брукс Брой страници: 400
Категория: Художествена литература; Исторически романи Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Хермес Баркод: 9789542608080
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789542608080