Свещен Коран – колектив, Цветан Теофанов

Свещен Коран

Луксозно издание с твърди корици на Свещения Коран.

Превод от арабски и предговор на проф. Цветан Теофанов, 2008 г.

Коранът е свещената книга на исляма, съставена в писмен вид около 650 г. по време на халифа Осман. Коранът се състои от 114 сури (глави), подредени от дълги към кратки. Сурите са разделени на аяти. Някои сури съдържат аяти със скрит смисъл, наречени Хуруфу Мукатта. Аятите обикновено се намират в началото на сурите.

Първата сура се произнася във всяка част от молитвата. В нея са намерили място някои от най-важните послания и напътствия на Корана. Още от най-дълбока древност свещената книга е била наизустявана, а хората, които са правели това са се наричали хафъзи (хуфаз).

В Коранът са поместени словата на Аллах.

ИСЛЯМСКИЯТ ПРОРОК И СВЕЩЕНИЯТ КОРАН

Пророка Мухаммед, който е получил откровението на Свещения Коран, е роден в град Мека, днешна Саудитска Арабия, на 20 (22) април 571 г. Той произхожда от знатния, но обеднял род Бану Хашим, клон на племето Курайш – владетели на града и стопани на общоарабския езически храм ал-Кааба. Кръщава го дядо му Абдулмутталиб, който му дава необичайното за онази епоха име Мухаммед (Възхваляван)..

Доктрината за джихад, както и Свещеният Коран, и изказванията на Пророка Мухаммед още веднъж потвърждават факта, че ислямът е религия, близка по дух до своите предшественици и тясно свързана с тях по своята нравственост и толерантност.


Проф. дфн Цветан Теофанов e арабист-литературовед и ислямовед.Чете лекции по арабска литература, коранистика и хадисознание (наука за преданията на Пророка Мухаммад), както и по феноменология на пророчеството. Доктор на филологическите науки. Декан е на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бил е заместник-декан и ръководител на Катедрата по арабистика и семитология при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършил е арабска филология в Багдадския университет, Ирак и специализация в Каирския университет, Египет. Защитил е докторска дисертация в Московския институт по ориенталистика на тема „Роль творчества Абу-л-Атахии в становлении жанра философской лирики в арабской поэзии“ (1987) и втори докторат на тема „Класическата арабска поезия като дихотомен модел“ (2001). Работил е като гост-професор в Оксфордския център за изследване на исляма. Член е на Американското ориенталистично дружество, Британското дружество за близкоизточни изследвания и Европейския съюз на арабистите и ислямоведите. Участвал е в научни форуми в Багдад, Санкт Петербург, Токио, Сока (Япония), Хале, Льовен, Истанбул, Техеран, Мадрид, Москва, Лондон, Оксфорд, Казабланка, Ашхабад и други. Чел е лекции в Сараево, Босна, и Бурса, Турция.

Автор: колектив; Цветан Теофанов Брой страници: 392
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Луксозни издания Език: Български
Тегло: 0.650 кг.
Издател: Труд Баркод: 9789545288654
Дата на издаване: 23.06.2014 ISBN: 9789545288654