Сватбата на червенушко – Световете Елин Пелин

Приказката "Сватбата на Червенушко" от Елин Пелин е съпроводена от оригинални илюстрации на руския художник-илюстратор Вадим Лазеркевич.

Художникът е живял и творил в България през втората половина от живота си. Утвърждава се сред най-популярните за времето си илюстратори на детска литература в страната.
Роден е в семейството на артилерийския поручик Вадим Константинович и Екатерина Петровна, музикантка по образование. По думите на художника, той наследил дарбата от майка си, която много обичала да рисува цветя, птици и домашни животни. Като малък Вадим прекарал няколко лета, придружавайки баща си и войниците му из Черниговските гори, където се запознал отблизо и обикнал природата и руските народни приказки.
През 1913–1915 година Лазаркевич учи в Петербургската художествена академия при професорите Николай Самошин и Павел Чистяков, както и в частната школа на Я. С. Голдблат. Не успява да завърши следването си поради избухването на Първата световна война.
През 1920 година пристига в България, където започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни. Първата творба за деца, която илюстрира, е негърска приказка за списание „Светулка“, чиито редактори по това време са Елин Пелин и Александър Спасов. Освен към „Светулка“ допринася и към списания „Детска радост“ и „Детски живот“.

  • Корица:Мека
  • ISBN:9789549287233
  • Каталожен номер:101335
  • Тегло:1 kg